Kovesi, procuror-sef european: "Rezultatele credibile vor apărea în doi-trei ani"

Liviu Ludovic / 29 oct 2019, 08:15 Salveaza PDF Comentarii

Laura Codruța Kovesi, care din luna noiembrie îşi începe activitatea ca primul procuror-şef al UE din istorie, a avertizat împotriva aşteptărilor privind rezultate imediate din partea Parchetului European, o instituţie ce se va ocupa cu combaterea corupţiei şi fraudelor cu fonduri europene. 

"Cred că vor fi aşteptări ridicate în momentul în care instituţia va începe efectiv să lucreze la cazuri", a declarat Laura Codruţa Kovesi, pentru Reuters.

"Însă, cred că oamenii trebuie să înţeleagă că rezultate credibile vor veni în doi, trei ani, odată ce vor începe să sosească deciziile finale de la instanţe", a avertizat procurorul-şef european.

"Cu siguranţă va exista presiune - odată ce anchetele încep - asupra instituţiei şi procurorilor, să nu uităm că persoanele care folosesc fonduri europene sunt în general oameni de afaceri, unii dintre ei foarte puternici", a explicat Kovesi, adăugând: "Dar sunt extrem de bine pregătită pentru asta, nu sunt deloc îngrijorată de acest lucru".

Kovesi va conduce Parchetul European de la sediul central din Luxemburg, împreună cu câte un procuror european din fiecare țară membră. Anchetele vor fi coordonate de procurori delegaţi la nivel naţional. Numărul acestora va fi hotărât în urma negocierilor cu miniştrii de Justiţie şi procurorii generali din fiecare state UE.

"Este posibil ca, în unele țări, dorinţa de a avea mai mulţi procurori să fie mai mare, poate că alte state nu vor dori să aibă la fel de mulţi", a afirmat fostul procuror-șef al DNA. "Cu siguranţă, vor exista discuţii şi negocieri pentru a soluționa această problemă", a completat Kovesi.

"În acest moment, principala mea preocupare este să asigur că instituţia dispune de bugetul şi resursele de care are nevoie pentru a lucra", a explicat procurorul-șef european.

Deși beneficiază de protecție, Kovesi a afirmat că va continua să întreprindă activitățile pe care le realiza și înainte - să meargă în parc sau la sală, să participe la slujbe religioase - adăugând că nu intenționează să-și schimbe viața la Luxemburg.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy