Kovesi, nouă anchetă în România: Parchetul European vizează achiziţionarea frauduloasă de remorchere pentru Delta Dunării

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) a desfășurat, azi, 12 percheziții în cadrul unei anchete împotriva funcționarilor Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați – AFDJ Galați și ai Autorității Navale Române (ANR). Ancheta vizează o presupusă fraudă legată de achiziționarea a două remorchere – bărci puternice folosite pentru remorcarea ambarcațiunilor și a navelor mai mari – pentru Delta Dunării de Jos.

Trei percheziții au avut loc în această dimineață în trei instituții publice – una în județul Galați și două în județul Constanța. Alte șapte percheziții au fost efectuate la locuințele funcționarilor publici care lucrează pentru acele instituții, iar două au avut loc la firme private.

Potrivit probelor strânse până în prezent în această anchetă, funcționarii publici ai AFDJ Galați, în calitatea lor de reprezentanți ai acesteia, au obținut finanțare UE din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere polivalente. Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziție publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35.144.000 lei (aproximativ 7 milioane EUR).

Se suspectează că funcționarii publici au depus documente inexacte în vederea finanțării proiectului. Deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației fluviale, suspecții au întocmit caietul de sarcini pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive și a cerințelor de construcție specifice navelor maritime. Prin urmare, tipul de nave care se încadrează în criteriile caietului de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat alți operatori economici să participe la procesul de licitație și, în cele din urmă, a favorizat un singur solicitant.

Prejudiciu de 7 milioane de euro

 

În urma finalizării contractului cu firma furnizor, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj maritim mai mare decât era prevăzut inițial în caietul de sarcini și contractul de cumpărare. Acest lucru le-a făcut potrivite exclusiv pentru Dunărea Maritimă, unde adâncimea apei permite navigarea cu pescaj mai mare – făcând astfel cele două ambarcațiuni inutilizabile pentru navigația fluvială, deoarece nu puteau tranzita prin sectorul fluvial Dunărea. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane EUR.

Perchezițiile domiciliare în desfășurare, destinate strângerii probelor, mobilizează zeci de polițiști din Structura de Sprijin EPPO din România, Brigada de Combatere a Criminalității Organizației Galați, Serviciul Județean Anticorupție Constanța din cadrul Direcției Generale Anticorupție (Serviciul Județean Anticorupție din cadrul DGA), Inspectoratul Județean de Poliție SAS (Inspectoratul de Poliție al Judetului Galați-SAS) și Jandarmeria Română – Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați (Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați).

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel