Iohannis solicită de URGENȚĂ o LEGE pentru DIASPORA: „Umilințele la care au fost supuși ROMÂNII nu trebuie să se mai repete!”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis susține în aceste momente o declarație de presă.

„Umilințele la care au fost supuși românii nu trebuie să se mai repete. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale pentru a vota. Foarte mulți nici măcar nu au apucat să voteze. A fost o situație des întâlnită în străinătate.

Dreptul de vot garantat de Constituție e fundamnetal, câștigat prin multe sacrificii și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca să fie exercitat. Votul ține de esența oricărui regim democratic și nici un cost nu e prea mare pentru a găsi acele mecanisme electorale funcționale.

Indiferent de contextul politic, toate instituțiile abilitate, și mai ales Parlamentul, Guvernul, ministerele de Interne și Externe și AEP au obligația să ia toate măsurile pentur a elimina facotiri care au dus la împiedicarea votului.

Cer guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de Parlament până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Solicit partidelor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte standardele și exigențele necesare.

Dacă situația o va impune, voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului.

Am transmis azi o scrisoare premierului și președinților Parlamentului în care sunt prezentate detaliat soluțiile găsite în grupul de lucru care trebuie introduse rapid în legislație: debirocratizarea procesului de vot în secțiile din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor, modificarea legislației pentru procesdurile la închiderea secțiilor, mărirea numărului de secții în străinătate, votul anticipat pentru alegerea președintelui României, extinderea dreptului de vot prin corespondență la toate tipurile de alegeri.

Atenționez autoritățile că au obligația și responsabilitatea de a pune în aplicare aceste măsuri pentru a se asigură că toți cetățenii români își vor putea exercita neîngrădit dreptul la vot”, a declarat Iohannis.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel