Klaus Iohannis scutură din temelii legile justiției: „PSD a îngenuncheat Justiția! Trebuie oprit asaltul“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Klaus Iohannis anunță reluarea subiectului modificărilor din legile justiției: PSD a îngenuncheat justiția! Trebuie să oprim asaltul, a spus șeful statului în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni.

”Am avut astăzi o întâlnire de lucru cu premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a discuta pe marginea proiectelor reparatorii elaborate de Guvern și menite să corecteze legile justiției. Am insistat de acum câteva luni pentru a se lucra la Ministerul Justiției în vederea reparării acelor prevederi care s-au dovedit toxice.

În ultimii ani ani s-a vorbit mult despre justiție, intervențiile brutale și intempestive ale PSD au fost extrem de criticate. Modificările aduse de PSD, făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, fie nu au avut justificare reală, fie nu au oferit garanții suficiente pentru a elimina riscul de intruziune politică. Efectul s-a concretizat într-un asalt pesedist asupra justiției, concertat și bine pus la punct. Cu toții știm care a fost reacția societății civile, a mediului profesional și a Europei.

Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. România are multe restanțe, printre care recomandările MCV, GRECO, Comisia de la Veneția, iar aceste prevederi trebuie corectate de o majoritate parlamentară de bună credință. Va fi nevoie de o altă majoritate democratică și legitimă rezultată în urma alegerilor parlamentare, care să repună legile justiției pe calea corectă. Această contra-reformă din ultimii ani a afectat procesul de justiție“, a afirmat șeful statului de la Palatul Cotroceni.

„România are multe restanțe“

 

Klaus Iohannis a spus că recomandările forurilor europene pe teme de Justiție trebuie implementate cât de repede, cu sprijinul unui Guvern competent.

„Printr-un efort comun, s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiție și subordonarea sa politicului. Multe acțiuni au determinat evitarea acelui pericol. Aceste lucruri nu sunt, însă, suficiente. România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO sau ale Comisiei de la Veneția, care trebuie implementate cât mai curând, reflectate în soluții votate de un Parlament responsabil.

O justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pionii esențiali ai statului de drept. Românii au dovedit că sunt atașați valorilor statului de drept, în repetate rânduri. Întâlnirea de astăzi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ceea ce depinde de el pentru ca justiția să funcționeze corect.

Pentru a face o reformă corectă și aceste deziderate nu pot fi susținute doar de un partid politic și doar pe durata unui singur ciclu electoral. Despre asta vor fi și alegerile parlamentare. Un prim pas a fost făcut la alegerile locale, dar trebuie să continuăm acest proces la alegerile parlamentare”, a mai spus Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel