Klaus Iohannis anunță ce devine OBLIGATORIU din 15 MAI. Ce se REDESCHIDE

presidency.ro
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis susţine în aceste momente o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

„COVID-19 este între noi. Nu este momentul să ne relaxăm foarte mult!

Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime, în continuare avem zilnic sute de cazuri. Se apropie data administrativă de 15 mai când vom intra în starea de alertă.

Ce se schimbă după 15 mai. Ce devine obligatoriu din 15 mai, în primul rând. Din 15 mai devine obligatoriu portul măștii, care acoperă gura și nasul când ne găsim în spații interioare, de exemplu la magazin, transportul în comun, când intrăm la metrou, în interior masca este obligatorie.

Este obligatorie păstrarea unei distanțe de 1,5 metri între persoane, distanța a două brațe. Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă.

Ce se redeschide: se vorbește foarte mult de relaxare, nu este cazul să ne relaxăm. Se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior, direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, muzeele.

Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile.

La ce se renunță: se renunță la obligația de a sta acasă și la declarație când ne deplasăm în interiorul localității.

Nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța.

Ce rămâne totuși obligatoriu este în continuare în prima etapă interzisă deplasarea în afara localității, cu excepții, care vor fi enumerate în decizia Comitetului pentru situații de urgență. De exemplu, cine merge la serviciu, se poate merge în afara localității pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale. Când ieșim din localitate e nevoie de declarație, mai puțin în zonele metropolitane. Aici nu este nevoie de declarație. Dar dacă mergeți din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă.

Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale, în curtea bisericii în prima fază, deci în exterior, credincioșii vor purta mască și vor păstra dinstanța de 1,5 metri. În etapele ulterioare aceste condiții vor fi rediscutate.

Mulțumesc și apreciez munca celor din prima linie: medici, personal medical. Astăzi, în mod special, felicitări asistenților medicali, e ziua lor internațională.

A rămas o categorie pe care aș menționa-o: sportivii Profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, dar competițiile nu vor începe în această primă etapă. Pentru sportivii amatori e posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber. Dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar nu este permis.

Mă adresez parlamentarilor, unde este în lucru legea care reglementează activitățile și gestionarea stării de alertă. E nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Știre în curs de actualizare...

 

Şeful statului a avut o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy