Klaus Iohannis: "Școlile NU vor fi redeschise în acest an"

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că școlile, grădinițile și facultățile nu vor fi redeschise în acest an.

"Epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți, că trebuie să ne relaxăm. Nu putem să vorbim despre o relaxare sau despre o încetinire. Trebuie să ținem cont de o serie de lucruri simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari: să ducă boala la școală sau s-o aducă acasă.

Am constatat că sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile. Sunt evaluări în mai multe țări. Am dorit să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde s-a deschis experimental o școală. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv, iar mai mulți dascăli au ajuns la terapie intensivă. Lucrurile nu sunt aboslut deloc simple.

În concluzie, s-a decis astăzi, că pentru majoritate elevilor, în acest an școlar, grădinițile, școlile și univeristățile să nu se mai redeschidă. Deci nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri.", a spus Iohannis.

Elevii din clasele terminale vor putea să meargă la școală, în anumite condiții

 

Până în 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale, se mai poate face o evaluare suplimentară.

Grădinițile, școlile, universitățile NU se vor redeschide în acest an școlar. Se vor redeschide în septembrie.

Sunt totuși câteva excepții. Elevii din clasele terminale vor putea reveni la școală după 02 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vor sta maxim 2-3 ore acolo și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare. Vor sta la distanță mare. Vor intra pe un coridor, vor ieși pe altul. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală și multe alte reguli care vor fi explicate de reprezentanții Ministerului Educației. Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate, și, în acest fel, evităm riscuri majore. Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor", a mai spus Klaus Iohannis.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel