Juncker vrea împăcare cu Viktor Orban, după sancționarea Ungariei: A fost eroul meu

Narcis Popa |
Data publicării:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat într-un interviu publicat joi de săptămânalul ungar HVG o atitudine mai conciliantă faţă de premierul Ungariei, Viktor Orban, transmite Reuters.

Partidul lui Orban, Fidesz, este suspendat temporar din Partidul Popular European, de centru-dreapta, iar guvernul de la Budapesta se confruntă cu o procedură de sancţionare din partea Uniunii Europene, pentru nerespectarea statului de drept.

Cu toate acestea, Juncker şi-a exprimat în interviul citat de Reuters "cel mai mare respect pentru Orban". "L-am admirat pentru curajul său când a cerut retragerea trupelor sovietice. A fost eroul meu şi nu voi uita niciodată rolul-cheie pe care l-a jucat în tranziţia de succes către democraţie", a menţionat oficialul european.

În 2015, Juncker l-a numit în glumă pe Orban "dictator", în comentarii făcute într-un moment în care credea că nu este în direct. Relaţia dintre cei doi s-a deteriorat pe măsură ce guvernul ungar s-a orientat spre extrema dreaptă şi a adoptat o politică dură faţă de migraţie.

Nu s-a pronunțat clar 

 

Juncker a declarat revistei HVG că nu crede că Orban este un dictator, dar a refuzat să spună dacă prim-ministrul ungar este un democrat.

În general, preşedintele CE şi-a manifestat optimismul faţă de rezistenţa UE la ascensiunea recentă a partidelor populiste. Uneori "guvernele îşi asumă nerespectarea valorilor noastre comune în privinţa anumitor tensiuni, dar sunt sigur că asta se va rezolva, deoarece statul de drept este baza construcţiei europene", a spus el.

În interviu, Juncker a apreciat ţările din grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) pentru "dezvoltarea lor remarcabilă" şi "reformele curajoase" care au urma aderării la Uniunea Europeană, în 2004.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel