Iulian Iancu - „omul rușilor“, propus vicepremier pe probleme economice în Guvernul Dăncilă

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Iulian Iancu. sursa: Facebook
Iulian Iancu. sursa: Facebook

Deputatul PSD Iulain Iancu apare în cablogramele WikiLeaks drept un apropiat al Gazprom. Chiar coelgul său de partid, Georgian Pop, îl descrie astfel în unele note diplomatice ale ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Deputatul PSD de Constanța, Iulian Iancu este propus să preia postul de vicepremier pe probleme economice. Propunerea sa a venit după ce Comitetul Executiv Național al PSD, convocat vineri la Palatul Parlamentului, a decis să fie schimbaţi mai mulţi miniştri din Cabinetul Dăncilă.

Facem precizarea că eticheta de „omul rușilor“ i-a fost atribuită lui Iulian Iancu de către președintele PNL, Ludovic Orban, care în 2017 declara:  ”nu mă sfiesc să afirm că Iulian Iancu este omul Gazprom”. De altfel, parlamentarul PSD a anunțat la momentul respectiv că intenționează să îl dea în judecată pe Orban pentru această afirmație, lucru care s-a și întâmplat, liderul PNL având să îi plătească lui Iancu 20.000de lei cu titlu de daune de imagine. DEcizita Tribunalului București nu este însă definitivă.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, într-un interviu pentru Adevărul Live, că deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisie pentru Industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, ar face jocurile companiei ruseşti Gazprom în Parlamentul României. Orban declara, în 2017: "Uitaţi-vă ce luptă se duce cu Ordonanţa 64 de o parte din PSD, parcă special că distrugă BRUA (conducta de gaze Bulgaria, România, Ungaria, Austria) şi exploatarea de gaze naturale de la Marea Neagră, care poate să reducă dependenţa, nu numai a României, ci a unei părţi din Europa faţă de gazul rusesc. Se încearcă modificarea ordonanţei 64 astfel încât să introducă nişte stavile suplimentare care pur şi simplu să-i determine să nu de drumul la exploatare. Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodată s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute să torpileze proiectul BRUA şi reducerea dependenţei de gazul rusesc", declara la momentul repectiv Ludovic Orban.

Numele lui Iulian Iancu, deputat PSD, a apărut în perioada 2011-2012 în cablogramele WikiLeaks în care acesta era prezentat drept un apropiat al Gazprom. În note diplomatice ale ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Iulian Iancu era descris de colegul său de partid, Georgian Pop, drept “controlat de Gazprom“. Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani, că Iulian Iancu „va susţine South Stream (proiect al Rusiei concurent cu proiectul UE Nabucco – n.red.) şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti“, conform Romania Libera.

Şedinţa are loc cu o zi înaintea Congresului PSD care va marca lansarea candidaturii la prezidenţiale a premierului Viorica Dăncilă.

Liderii PSD au stabilit, vineri, în CEX, SCHIMBĂRI importante în Guvernul Dăncilă, potrivit unor surse social-democrate citate de presa centrală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel