Italienilor le place cozonacul românesc și au început să-l fabrice: "E un desert excelent. În România se transmite din generație în generație"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Cozonac fără frâmântare - iese pufos și aromat. Rețeta pas cu pas
Cozonac fără frâmântare - iese pufos și aromat. Rețeta pas cu pas

„Tradițiile bune nu au granițe” spune Bruno Chelli , fondatorul celebrului Pane di Prata, cu sensibilitatea cuiva care a călătorit prin lume și a cunoscut alte culturi. Unul dintre motivele pentru care cozonacul, desertul tipic de Crăciun al țărilor din Europa de Est, în special al României, se află și pe tejgheaua celor trei magazine pe care le conduce. 

Are o aromă îmbietoare, făcută cu ouă, lapte și zahăr, cu umplutură de nuci, stafide, cacao și rom, asemănătoare ca aspect cu un plumcake mare, dreptunghiular sau rotund, un fel de pâine dulce umplută care în România se transmite din generație în generație. Nu întâmplător cozonacul a fost ales, în 2006, drept desertul care a reprezentat România la Ziua Europei.

Cozonacul reprezintă o noutate absolută pentru gastronomia locală într-un oraș precum L'Aquila, care numără printre cetățenii săi o comunitate românească dintre cele mai numeroase din Abruzzo cu peste opt mii de locuitori, conform datelor Istat din 2020.

„Pe lângă faptul că este un desert excelent - spune proprietarul Prata lui Virtù Quotidiane - este important pentru noi să luăm în considerare comunitatea mare de români care locuiesc în L'Aquila, dintre care mulți sunt clienții noștri obișnuiți. Tradiția Crăciunului este europeană, așa că este corect să deschidem ușile gastronomiei”, adaugă Bruno. 

Câți români se află în Italia?

Potrivit datelor centralizate, 1.207.919 de români se aflau în Italia în 2019, cu 981 mai mulţi decât în 2018, când erau 1.206.938 de cetăţeni români rezidenţi în peninsulă. Numărul neoficial se ridică însă la aproape două milioane. 

Pe regiuni, Lazio cuprinde cel mai mare număr de rezidenţi români, respectiv 231.309, dintre care 104.242 bărbaţi şi 127.067 femei.

Lazio este urmată de regiunile  Lombardia (179,565), Piemont (145.660) şi Veneto, cu 129,727 de rezidenţi români.

Reginile unde comunităţile de români sunt cele mai restrânse sunt Basilicata (8.919), Molise (3.806) şi pe ultimul loc, Valea Aosta cu numai 2.405 de rezidenţi români.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel