Italia vrea să interzică închirierile în regim hotelier în centrele istorice ale marilor orașe: "Tulbură piața imobiliară"

Bogdan Bolojan / 01 iun 2023, 21:20

Este mare dezbatere în Italia, după ce primarul din Florența a tulburat apele: acesta va adopta o hotărâre care interzice închirierea imobilelor în regim hotelier în centrul istoric al orașului. Primarul spune că ia această măsură pentru protejarea rezidenților. Guvernul italian are în analiză o măsură care ar interzice închirierile pentru o noapte în centrele orașelor incluse în patrimoniul Unesco. 

Municipiul Florența va adopta o prevedere pentru interzicerea neretroactivă a utilizării proprietăților rezidențiale pentru închirieri turistice pe termen scurt, tipice platformelor precum Airbnb și Booking, pe toată întinderea zonei Unesco a centrului istoric. Primarul Dario Nardella a anunțat astăzi că va fi adoptată o rezoluție a consiliului local pentru a introduce o modificare a planului operațional municipal. Scopul este de a susține locuirea centrului istoric pe termen lung, susține acesta. 

„Ne dăm seama că este o lege îndrăzneață", a mai spus primarul – "îndrăzneață din punct de vedere juridic, dar suntem conștienți că o putem apăra legal". 

"Dacă nu încercăm să luăm acțiuni disruptive din punct de vedere politic, nimeni nu face o mișcare: ne-am săturat de vorbe, problema a devenit structurală”.

Primarul spune că nu-l deranjează închirierile pe termen lung și chiar vor fi beneficii pentru proprietarii care doresc să revină la închirierea pe termen lung și să renunțe la închirierile de tip Booking sau AirBnb.

"Vom folosi pârghia fiscală pentru toți cei care vor să colaboreze și să se întoarcă la închirieri pe termen lung: deținătorii de proprietăți, destinate în prezent chiriilor pe termen scurt, care vor să revină la închirieri pe termen lung, vor avea un stimulent de la administrația noastră, nu vor plăti impozite și taxe pentru a doua casă trimp de trei ani. Un apartament aflat în centrul orașului plătește peste 2.000 de euro pe an", a mai spus primarul din Florența.  

Florența vrea să interzică închirierile de tip Booking și Airbnb. Primarul spune că tulbură piața imobiliară 

 

"Propunerea cuprinsă în primul proiect de lege privind închirierile pe termen scurt, întocmită de guvern, o considerăm complet ineficientă, dar suntem dispuși să colaborăm pentru instrumente mai eficiente, și relansăm standardul de la Veneția”, a mai spus primarul Nardella. 

„Nu înțelegem de ce, în fața unei urgențe de acest gen, nu se dorește extinderea regulamentului de la Veneția la toate orașele care au centrul istoric inclus în patrimoniul Unesco, cu alte caracteristici similare”, a spus Nardella, potrivit căruia proiectul guvernului „nu conține niciun instrument util și eficient în abordarea problemei locuințelor din orașe, a chiriilor mari și a impactului fluxurilor turistice pe piața imobiliară.

Pentru primar, „singurul punct pozitiv” cuprins în proiect „este prezența unui sistem de recensământ”, dar „stabilirea limitei minime de două zile pentru închiriere este inutilă. Într-un oraș ca al nostru șederea medie a turiștilor este de 2,9. nopți”, iar pentru cei care încalcă regulamentul nu există nici o sancțiune.

Mai mult, a conchis Nardella, „nu există un instrument de planificare și reglementare încredințat administrațiilor locale: primarii sunt ignorați, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene principale precum Franța, Spania, Olanda”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1