Italia. Venitul de cetățenie, înlocuit cu Venitul alimentar din 2023; Două noi bonusuri introduse de Guvernul Meloni

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Astăzi, bugetul Italiei pentru anul 2023 și prevederile Manevrei Guvernului Meloni sunt supuse votului final al Senatului. În cadrul manevrei economice, Executivul a prelungit mai multe bonusuri care fuseseră deja introduse în 2022. În unele cazuri însă, sumele și criteriile s-au schimbat. O noutate este Venitul alimentar, care va înlocui Venitul de cetățenie în unele cazuri.

În prima manevră bugetară a guvernului Meloni, unele prime care urmau să expire la 31 decembrie 2022 vor fi reînnoite pentru noul an și, prin urmare, vor putea fi revendicate pentru tot anul 2023. Scopul este de a sprijini segmentele vulnerabile ale populației, care se confruntă cu probleme din cauza inflației și a prețurilor ridicate la energie. Dar scopul este și facilitarea tranziției ecologice, a sustenabilității și a economisirii energiei.

Printre primele refinanțate și în 2023, există însă unele care au suferit modificări: în unele cazuri, se schimbă pragurile de venit ale celor îndreptățiți la ele sau modalitățile în care pot fi solicitate, precum și acoperirea financiară alocată de executiv. Printre bonusurile reînnoite pentru noul an se numără prima pentru facturile sociale, alocația pentru familia monoparentală, superbonusul, prima de mobilă, prima de achiziție a primei case și prima de psiholog

Bonus pentru facturi

 

Capitolul energie este cel pentru care s-au alocat cele mai multe resurse în legea bugetului: 21 din cele 35 de miliarde alocate pentru 2023 sunt destinate acestui capitol. Printre noutățile introduse se numără un nou prag Isee pentru bonusul pentru facturile de utilități: pentru a beneficia de acest bonus, pragul este ridicat de la 12 la 15.000 de euro.

În schimb, plafonul pentru familiile cu cel puțin patru copii este stabilit la 20 de mii de euro. Pentru a avea acces la ajutor, este suficient să prezentați certificatul Isee care atestă îndeplinirea condițiilor economice sau să fiți beneficiari ai venitului de cetățenie sau ai pensiei: pentru aceste categorii, bonusul va fi automat. Cei care suferă de disconfort fizic sau cei care locuiesc cu o persoană care suferă de acest lucru au, de asemenea, dreptul la bonus: în aceste cazuri, însă, trebuie depusă o cerere specială.

Alocație unică pentru familii

 

Guvernul Meloni a majorat cu 50% cuantumul alocației unice pentru primul an de viață al copiilor pentru toți cei eligibili, pentru primii trei ani pentru familiile cu trei sau mai mulți copii în întreținere. Alocația este destinată gospodăriilor cu un venit mai mic de 40.000 EUR. În plus, majorarea pentru cei care au copii adulți cu handicap a devenit structurală. În același timp, guvernul a introdus un bonus special în valoare de 100 de euro pentru gemeni până la împlinirea vârstei de trei ani.

Prima achiziție de casă

 

Este vorba de o alocație pentru tinerii sub 36 de ani cu Isee de până la 40.000 de euro, care doresc să își cumpere prima casă. Executivul a prelungit până în 2023 scutirile de impozit ipotecar, de impozit cadastral și de impozit de înregistrare, la care se adaugă recunoașterea unui credit fiscal în cazul unei achiziții supuse TVA și facilitățile pentru accesul la credite ipotecare.

Superbonus

 

Subvenția pentru 2023 scade de la 110% la 90% și poate fi solicitată și de proprietarii de locuințe individuale, cu condiția ca aceștia să aibă un venit mai mic de 15.000 de euro pe an, majorat pe baza coeficientului de familie. Proprietatea la care se lucrează trebuie să fie, de asemenea, prima casă.

Bonus pentru mobilier

 

Printr-un amendament la legea bugetului, guvernul a prelungit și prima de mobilă. Prin urmare, până la 31 decembrie 2024 va fi posibilă și deducerea de 50% pentru achiziționarea de mobilier și aparate care economisesc energie. Limita de cheltuieli pentru 2023 nu va scădea la 5.000, ci la 8.000 de euro, o reducere mai puțin incisivă decât se aștepta.

Credit fiscal pentru achiziționarea de energie electrică

 

Creditul fiscal pentru achiziționarea de energie electrică și gaze naturale a suferit mai multe modificări în cursul anului 2022 și a fost prelungit pentru primele luni ale anului 2023. Pentru baruri, restaurante și întreprinderi, creditul va crește de la 30 la 35%, iar pentru întreprinderile mari consumatoare de energie și gaze naturale de la 40 la 45%.

Bonus psiholog

 

Datorită unui amendament PD, Legea bugetului confirmă și prelungește pentru 2023 prima de psiholog, care ar trebui să devină permanentă și să crească în cuantum. Bonusul a fost introdus odată cu decretul Milleproroghe de anul trecut și urmează să fie majorat de la 600 de euro la 1.500 de euro, dar cu o alocare mult redusă față de cea pentru anul în curs, ceea ce va reduce numărul persoanelor care îl pot accesa. În 2022, resursele disponibile au fost de fapt de 25 de milioane de euro.

Fondurile alocate pentru 2023 sunt de 5 milioane de euro și cresc la 8 milioane de euro începând cu 2024. Pragul Isee pentru a beneficia de el este confirmat la 50.000 de euro, iar INPS va fi întotdeauna cel care va întocmi lista beneficiarilor. Bonusul de psiholog se aplică până la un prag de 50 EUR pe sesiune.

Două noi bonusuri introduse de Guvernul Meloni: "Carta Merito" și "Carta Cultura Giovani"

 

Guvernul Meloni a confirmat 18App, prima de cultură de 500 de euro pentru achiziționarea de cărți, spectacole de teatru, bilete la cinema, concerte, pentru cei care vor împlini 18 ani în 2023.

Din 2024, însă, 18App va fi înlocuit de două noi bonusuri, fiecare de 500 de euro: "Carta Cultura Giovani", pentru noii adulți al căror nucleu familial are un Isee mai mic de 35.000 de euro, și "Carta Merito", destinată doar celor care au obținut nota maximă de 100/100 la examenele de bacalaureat.

Venitul de cetățenie, înlocuit cu Venitul alimentar din 2023

 

O noutate în 2023 va fi venitul alimentar. Este una dintre măsurile de înlocuire a venitului de cetățenie. Cu toate acestea, fondurile sunt mici: 1,5 milioane în 2023 și 2 milioane în 2024.

Obiectivul este de a oferi "persoanelor aflate în sărăcie absolută" care locuiesc în orașele metropolitane "pachete alimentare realizate cu alimente nevândute din distribuția de alimente, care vor fi rezervate prin intermediul unei aplicații și ridicate la unul dintre centrele de distribuție sau primite în cazul categoriilor fragile". Modalitățile și criteriile vor fi definite de Ministerul Muncii în termen de 60 de zile.

Card de economii pentru cheltuieli

 

Manevra prevede un card de economisire pentru cheltuieli, gestionat de municipalități, pentru veniturile mici de până la 15.000 de euro, cu constituirea unui fond de 500 de milioane de euro. Cardul își propune să fie un ajutor pentru achiziționarea de bunuri de primă necesitate. Este un fel de voucher de cumpărături, care poate fi utilizat în magazinele participante, cu o reducere suplimentară la un coș de produse alimentare, explică FanPage.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel