Italia susține România pentru aderarea la Schengen

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Italia susţine România pentru a atinge obiective strategice precum aderarea la spaţiul Schengen sau OCDE, a declarat, marți, ambasadorul Alfredo M. Durante Mangoni.

"Colaborăm cu România pentru a realiza obiectivele sale strategice, fie că este vorba de aderarea la spaţiul Schengen, fie de aderarea la OCDE. Angajamentul nostru comun faţă de temele aflate pe ordinea de zi la nivel global ne face parteneri valoroşi, mai ales într-un context internaţional marcat de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina", a declarat Alfredo M. Durante Mangoni la recepţia organizată de Ambasada Italiei la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Italiene, potrivit Agerpres.

Ambasadorul a subliniat că peste 23.000 de companii cu capital italian sunt prezente în sectoare precum energia nucleară şi regenerabilă, infrastructură, agricultură, industrie manufacturieră, mecanică de precizie sau în sănătate.

"Relaţiile economice dintre Italia şi România sunt solide şi echilibrate. Suntem al doilea furnizor şi al doilea client al României. Interschimbul comercial este în continuă creştere. Se apropie de cifra de 20 de miliarde de euro. Italia este unul dintre principalii investitori, confirmând cât de integrate şi complementare sunt cele două sisteme de producţie şi este principalul investitor după numărul de societăţi înregistrate", a spus el.

România a ajutat Italia pentru a lupta cu efectele inundațiilor

 

 

Diplomatul a mulţumit autorităţilor române pentru solidaritatea de care au dat dovadă în contextul inundaţiilor care au afectat provincia Emilia Romagna. Totodată, el a menţionat că schimburile culturale dintre cele două ţări au o "valoare inestimabilă", formând "o moştenire comună" de artă, muzică şi literatură.

Alfredo M. Durante Mangoni a subliniat dorinţa guvernului italian de a conta pe sprijinul României în candidatura de a găzdui Expoziţia Universală Expo 2030 la Roma. Italia intenţionează să dedice acest eveniment regenerării urbane şi incluziunii.

Totodată, el a apreciat poziţia României în apărarea suveranităţii şi independenţei Ucrainei, adăugând că această ţară luptă pentru valorile europene ale democraţiei şi libertăţii.

"Am intensificat de ceva vreme prezenţa italiană în România, pentru a întări flancul estic al NATO, pornind de la bazinul strategic al Mării Negre şi a asigura securitatea spaţiului aerian. Forţele noastre armate conlucrează umăr la umăr. Privind dincolo de conflict, împreună putem contribui la reconstrucţia Ucrainei, putem sprijini drumul european al Moldovei şi Balcanilor de Vest, pentru a construi un sistem european de securitate care să asigure viitorul tinerilor noştri", a afirmat diplomatul.

La recepţia de la Ambasada Italiei au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, miniştrii Virgil Popescu, Alexandru Rafila, Petre Daea, Lucian Romaşcanu, dar şi alţi lideri politici precum Dan Barna (USR) sau Robert Cazanciuc (PSD). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel