Italia. S-a dat startul la orele de cultură românească. O profesoară a discutat despre tradiții atât pentru copiii români cât și pentru cei români

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia. S-a dat startul la orele de cultură românească. O profesoară a discutat despre tradiții atât pentru copiii români cât și pentru cei români / Foto: Unsplash
Italia. S-a dat startul la orele de cultură românească. O profesoară a discutat despre tradiții atât pentru copiii români cât și pentru cei români / Foto: Unsplash

S-a dat startul la orele de cultură românească în clasele liceului 'Giovanni Calò' din Italia. Aceste cursuri sunt menite să disemineze cunoașterea culturii și limbii române, nu doar pentru elevii români, ci pentru toți ceilalți cursanți.

Martie 2023, o lună importantă, deoarece s-a dat startul în clasele liceului 'Giovanni Calò' la cursul de limbă, cultură și civilizație românească susținut de profesoara Ana Maria Tomaziu. Acesta este un proiect care are loc din octombrie 2015 la acest liceu, dar care a fost lansat în Italia în 2007.

Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului din România și Ministerul Educației, Universității și Cercetării din Italia au semnat "Declarația comună de intenție", grație căreia au fost demarate cursuri menite să disemineze cunoașterea culturii și limbii române, nu doar pentru elevii români, ci pentru toți ceilalți cursanți.

 

Profesoara de origine română predă despre tradițiile clasice românești

 

În cadrul prelegerii sale, profesoara Tomaziu a ilustrat tradițiile clasice românești de primăvară: a vorbit despre 'mărțișor' (marzolini), adică brățările realizate cu un fir împletit roșu și alb, culori care reprezintă vara și iarna, viața și puritatea. De firul brățării se leagă pandantive reprezentând simboluri ale norocului (trifoi cu patru foi, elefant, bufniță...).

El a explicat că, în vechime, în România, Revelionul era sărbătorit la 1 martie, iar mărțișoarele se dădeau cadou în acea zi și se purtau din acea zi până la sfârșitul lunii, pentru că în cultura românească aceste brățări sunt legate de primăvară.

În România, această tradiție este și astăzi foarte importantă; mărțișorul a fost întotdeauna considerat un talisman care protejează împotriva bolilor și a spiritelor rele, de fapt este legat la încheietura mâinii copiilor nou-născuți pentru a le garanta o viață puternică și sănătoasă. De asemenea, este legat de ramurile copacilor ca o urare pentru un an fertil și bogat.

 

La finalul lecției toată lumea a primit mărțișoare

 

Legendele despre mărțișor sunt legate de sosirea primăverii care învinge iarna, de fapt culoarea albă a firului de mărțișor indică zăpada și iarna, în timp ce roșul indică sângele primăverii și toate sacrificiile sale pentru a înlocui iarna rece. Originea străveche a acestei tradiții este atestată de descoperirile arheologice. 

În urmă cu aproximativ 8.000 de ani, în județul Mehedinți au fost descoperite amulete asemănătoare, constând în pietricele vopsite în alb și roșu care se legau la gât, cu scopul de a apropia soarele de propriul corp, folosindu-se de puterea acestuia pentru a dezvolta virtuți precum frumusețea, sănătatea, onoarea, dragostea și puritatea sufletului.

La finalul lecției am primit mărțișoare, fiecare împodobită cu diferite pandantive. Lecția a fost foarte interesantă și, datorită viitoarelor întâlniri cu profesorul Tomaziu, vom putea aprofunda cunoștințele noastre despre cultura română, conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel