Italia. „Rețeta” dezastrului din Ischia sunt „mafia și corupția”: „Acesta este adevărul!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. „Rețeta” dezastrului din Ischia sunt „mafia și corupția”: „Acesta este adevărul!”
Italia. „Rețeta” dezastrului din Ischia sunt „mafia și corupția”: „Acesta este adevărul!”

Bilanţul victimelor din Ischia a ajuns la opt morţi, printre care şi un bebeluş. Dezastrul putea fi evitat dacă nu ar fi fost aşa multe construcţii clandestine, iar statul pedepsea ilegalităţile, cred localnicii din insula devastată sâmbătă de o alunecare de teren. Peste 90% dintre comune sunt expuse dezastrelor naturale, avertizează şeful biroului de protecție civilă din Italia. 

A treia zi de căutări în Ischia reduce tot mai mult speranţele rudelor care aşteaptă veşti despre cei răpiţi de valul uriaş de noroi care s-a năpusit de pe un munte asupra staţiunilor de pe coastă, relatează Observator„Doamna care locuia la parterul casei a plecat de la mama ei şi acum este moartă, împreună cu fiul ei. Nu au putut să supravieţuiască din cauza tuturor pietrelor şi a pământului”, spune un localnic.

Dispăruţii sunt căutaţi în continuare şi pe uscat şi în mare, unde este posibil să fi fost duşi de torenţi. Peste 200 de salvatori încearcă o minune în timp ce sute de voluntari încearcă să îndepărteze urmele catastrofei. Casamicciola, o mică staţiune romantică, este acoperită de un strat de mâl de aproape un sfert de metru. 

 

„Noi suntem acum la mâna delincvenţilor”

 

Între timp, apar voci care dau vina pe mafia imobiliară şi corupţie. Italia a acordat în mai multe rânduri amnistia pentru construcții ilegale şi i-a lăsat să scape doar cu o amendă pe proprietarii care au ridicat clădiri fără autorizaţii. După tragedie, autorităţile au decretat stare de urgenţă de un an în Ischia, timp în care nu vor elibera aprobări de construcţie. 

„Noi suntem acum la mâna delincvenţilor. Primul delincvent este chiar statul, statul care introduce starea de urgenţă în loc să prevină. Acesta este adevărul!”, spune un alt localnic.

Refacerea regiunilor distruse de alunecarea de teren din insula Ischia va costa cel puţin patru milioane de euro. 

 

Cel puţin opt morţi în urma unei alunecări de teren pe insula Ischia

 

Bilanţul deceselor în urma furtunii din acest weekend de pe insula Ischia din sudul Italiei a crescut la opt, au anunţat luni autorităţile, transmit agenţiile DPA şi ANSA.

Echipele de intervenţie au recuperat încă un cadavru, al optulea, după furtuna puternică de sâmbătă noaptea. Este vorba despre un bărbat, potrivit unui mesaj postat luni de pompieri pe Twitter. Membrii echipei de salvatori l-au găsit în Casamicciola, una dintre localităţile din nordul insulei, regiune grav afectată de ploi abundente şi furtuni.

Un nou-născut şi alţi doi copii se numără printre victimele confirmate ale dezastrului.

Patru persoane au fost rănite, iar 230 au rămas fără adăpost după ce o alunecare masivă de noroi şi resturi a lovit localitatea Casamicciola Terme în urma ploilor abundente.

Căutările continuă pentru găsirea a patru persoane date dispărute.

Cabinetul premierului Giorgia Meloni a declarat duminică stare de urgenţă pe insula din Golful Napoli şi a aprobat alocarea iniţială a două milioane de euro pentru ajuta regiunea să facă faţă consecinţelor alunecării de teren.

Şcolile din Ischia rămân închise luni şi marţi.

Dezastrul a ridicat semne de întrebare cu privire la construcţia clădirilor în zone ce prezintă un risc ridicat de inundaţii şi alunecări de teren, adesea în lipsa autorizaţiilor necesare, notează ANSA. Problema riscurilor hidrogeologice vizează numeroase regiuni ale Italiei, nu doar Ischia, o destinaţie populară printre turişti datorită frumuseţii sale naturale şi a bazinelor termale.

Experţii susţin că această problemă riscă să se agraveze pe fondul crizei climatice, din cauza căreia evenimentele meteorologice extreme, precum furtunile puternice şi viiturile, sunt mai intense şi mai frecvente.

La începutul acestui an, 11 persoane au murit în viituri produse în regiunea centrală Marche în urma ploilor torenţiale.

Ministrul Mediului, Gilberto Pichetto, a declarat pentru postul de radio RTL 102.5 că "ar fi suficient să îi punem pe primar şi pe toţi cei responsabili" să stopeze construcţiile ilegale din Italia. "Primarii nu ar trebui să-i lase să construiască", a spus oficialul referindu-se la cei care ridică proprietăţi în mod ilegal.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel