Italia. O grupare de români a pus pe roți o „industrie auto“: Sute de mașini, confiscate. Cum funcționează înșelătoria "transferul"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mai mulți români, implicați într-o afacere ilegală cu mașini, în regiunea italiană Varese. Aceștia sunt suspectați infracțiunile de fraudă agravată, fals comis de un funcționar public în acte publice și complicitate personală. 

O rețea de predări fictive a fost descoperită de Guardia di Finanza. Obiectivul rețelei: să plătească mai puține taxe și să ofere clienților mașini fără asigurare, fără plata taxelor de autostradă sau a amenzilor.

Prin "predarea" mașinilor fictive se obținea un dublu avantaj: plata unui impozit mai mic și punerea la dispoziția clienților a unor mașini "fantomă": fără acoperire de asigurare, fără plata taxelor de autostradă sau a amenzilor și, mai presus de toate, căi foarte utile pentru comiterea de infracțiuni împotriva proprietății, cum ar fi furtul. Acest sistem a fost posibil cu ajutorul metodei de înșelătorie "transferul", adică un sistem de eludare a taxei provinciale de transcriere. 

Italia. O grupare de români a pus pe roți o „industrie auto“

 

Astfel, Parchetul din Varese a închis ancheta în cazul a 15 persoane, majoritate de origine română, prinse în ancheta Guardia di Finanza la ordinul generalului Cescenzo Sciaraffa, care i-a acuzat pe suspecți de infracțiunile de fraudă agravată, fals ideologic comis de un funcționar public în acte publice și complicitate.

Sistemul funcționa astfel: mașinile erau înmatriculate în mod fictiv pe numele unor terțe persoane "paravan" cărora li se atribuiau numere de TVA pentru comerțul cu mașini, putând astfel să profite de avantajele oferite de "decretul Dini" privind taxele auto.

Cum funcționează înșelătoria "transferul" 

 

Printre suspecți, mulți dintre ei de origine română, se numără și proprietarul unei agenții de procesare a mașinilor, care ar fi înregistrat mai multe achiziții și transferuri de proprietate către terți fictivi și ar fi contribuit la obținerea de către adevărații proprietari a altor avantaje necuvenite, cum ar fi posibilitatea de a utiliza vehiculele în mod complet anonim.

Activitatea de investigare a fost posibilă datorită bazelor de date utilizate de către Departamentul de Finanțe și prin examinarea documentației confiscate în timpul perchezițiilor locale efectuate la domiciliile suspecților. 

Evaziune de sute de mii de euro. Sute de mașini, confiscate

 

În prezent, în ceea ce privește autoturismele înmatriculate fictiv pe numele persoanelor folosite drept paravan, a fost cuantificată o evaziune frauduloasă la plata taxei de înmatriculare provinciale în valoare de aproximativ 120.000 de euro și o evaziune la plata taxei de înmatriculare auto în valoare de alți 120.000 de euro.

Procedurile de investigație au dus, de asemenea, la anularea din oficiu la registrul public al vehiculelor (pra) a 370 de vehicule, localizate în diferite regiuni din nordul Italiei, în conformitate cu Codul rutier, pentru a împiedica utilizarea vehiculelor "fantomă" pentru posibile infracțiuni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel