Italia. O clădire din interiorul unui parc istoric este ocupată ilegal de o familie de români. Cuplul refuză să plece orice ar fi

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia. O clădire din interiorul unui parc istoric este ocupată ilegal de o familie de români. Cuplul refuză să plece orice ar fi / Foto: Captură video youtube
Italia. O clădire din interiorul unui parc istoric este ocupată ilegal de o familie de români. Cuplul refuză să plece orice ar fi / Foto: Captură video youtube

De aproximativ un an, Casa del Vignaiolo, o clădire din interiorul parcului istoric Villa Sciarra, Italia, este ocupată ilegal de o familie de români, care refuză să o părăsească în ciuda eforturilor locuitorilor din zonă. „Nu vom pleca: avem autorizații și poliția știe asta”.

Oamenii din jur care luptă împotriva degradării de care suferă cele șapte hectare de parc istoric care se întinde între dealul Janiculum și Trastevere au încercat să raporteze ocupanții ilegali timp de nouă luni, însă nicio intervenție. Niște persoane de naționalitate română ar fi spart încuietorile după moartea ultimei persoane care avea dreptul de a locui în Casa del Vignaiolo.

Clădirea este ocupată de mai bine de nouă luni, iar ocupanții ilegali nu numai că nu au intenția de a pleca, dar sfidează poliția. Aceasta este situația paradoxală care se petrece de aproximativ un an în Casa del Vignaiolo, o clădire din interiorul parcului istoric Villa Sciarra care găzduia familia vechiului îngrijitor și care a fost închisă de la moartea ultimei nepoate a acestuia.

Însăși Elena Daniela, ocupantă ilegală împreună cu soțul ei, ambii de naționalitate română, recunosc: "Toată lumea știe că suntem aici și nimeni nu ne-a spus nimic. Nu ne-au dat niciodată afară", spun ei.

Femeia vorbește în timp ce se uită pe ușa mică de lemn ale cărei încuietori au fost sparte și pe care o ține deschisă pentru a lăsa să intre puțină lumină.

O casă fără electricitate

 

Înăuntru, de fapt, casa nu are electricitate, în ciuda faptului că românca insistă că are 'toate permisele necesare' pentru a locui acolo. Dar ce permise sunt acestea? Nimic oficial, dar „carabinierii, Guardia di Finanza și poliția municipală sunt la curent și nu au venit niciodată să ne spună că nu putem sta”, declară cuplul de români.

Așadar, potrivit relatării Elenei Daniela, „locuiesc aici de nouă luni, în timp ce soțul meu era deja aici când m-am mutat. Și înainte de asta mai erau și trei doamne rusoaice la etaj”.

Înainte de a se muta în clădirea Villa Sciarra, femeia locuia în apropiere de Piazza Garibaldi, întreținându-se ca maseuză cu ora, în timp ce soțul ei este de profesie zidar. "

Căutăm un apartament de închiriat, dar nu este ușor să găsim ceva pe care să ni-l putem permite. Între timp, vom rămâne aici", au mai declarat românii. Evident, în mod gratuit.

 

Vecinii au depus o plângere

 

Situația este prost suportată de locuitorii din zonă, inclusiv de membrii asociației Amici di Villa Sciarra, un grup de voluntari care de ani de zile încearcă să lupte împotriva degradării de care suferă cele șapte hectare de parc istoric care se întinde între dealul Janiculum și Trastevere.

După cum a declarat președinta Annalaura Bussa, "mai mulți cetățeni au depus deja plângeri pentru a semnala starea gravă de neglijență a zonei verzi și ocuparea clădirii" care domină Via Calandrelli. Cu toate acestea, ne asigură cetățenii, nu s-a primit încă niciun răspuns. În acest moment, Casa del Vignaiolo este proprietatea statului.

Grădina istorică victimă a vandalismului

 

Între timp, însă, totul rămâne așa cum este. Și totuși, 'cu aproape un an în urmă', spune vicepreședintele Francesco Fiengo, 'administrația Capitolină a avertizat că partea inferioară a Vilei, care suferă de ani de zile o alunecare de teren, va fi inclusă în lucrările care vor fi finanțate de Pnrr. De atunci nu a mai fost văzut nimeni'.

În ciuda lucrărilor de recuperare și reamenajare efectuate de-a lungul anilor de către Prietenii Vilei Sciarra, cum ar fi reconstrucția pagodei chinezești după modelul original din 1864, grădina istorică continuă să fie ținta vandalismului și a străinilor, conform Corriere Della Sera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel