Italia. Muncitorii care nu se vaccinează pot ajunge în concediu FĂRĂ PLATĂ, însă NU pot fi dați afară. Ce spune legea

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Dezbaterea din Italia cu privire la posibilitatea concedierii angajaților care refuză să facă vaccinul anti-Covid este una extrem de delicată, întrucât opiniile legale riscă să influențeze campania de vaccinare care tocmai a început. Cu toate acestea, există juriști care și-au dat cu părerea pe acest subiect, majoritatea indicând faptul că ar fi ilegal pentru un angajator să concedieze un muncitor care refuză să se imunizeze. 

În prezent, nu există nicio lege în Italia care să prevadă obligativitatea vaccinării anti-Covid. Mai mult, potrivit Constituției, un cetățean nu poate fi obligat să ia o substanță în scopuri medicale sau să accepte anumite tratamente.

Drept urmare, concedierea unui muncitor care decide să nu se imunizeze ar fi un abuz. Totuși, există alte soluții prin care angajatorul va avea posibilitatea să își protejeze salariații dacă în interiorul punctului de lucru vor exista persoane nevaccinate.

Ce poate păți un angajat care refuză să se vaccineze

 

Potrivit portalului La Legge per Tutti, dacă un salariat refuză vaccinul, angajatorul nu îl poate concedia, însă poate lua măsuri de precauție suplimentare în cadrul companiei pentru a asigura protecția celorlalți lucrători conform normelor în vigoare. De exemplu, angajatorul poate cântări riscurile de la locul de muncă, în cazul în care lucrătorul respectiv intră în contact direct cu persoane vulnerabile.

În acest caz, legea prevede următoarele posibilități: pentru a preveni eventuale contaminări ale colegilor sau ale clienților, managerul poate muta salariatul nevaccinat într-un alt departament sau îi poate încredința o sarcină diferită, care nu implică contactul direct cu alte persoane.

Totodată, îi poate facilita lucrul de acasă.

Există însă un scenariu în care salariatul nevaccinat poate fi penalizat drastic și anume trimiterea sa în concediu neplătit, motivată de incapacitatea temporară de lucru.

Citește aici în limba italiană analiza efectuată de portalul La Legge per Tutti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel