Italia. „Loverboy", metoda de RACOLARE a tinerelor și minorilor. Aproape imposibil de dovedit în instanță

Alexandra Steoleaca |
Data actualizării: | Data publicării:

O metodă complexă stă la baza răpirilor din Italia. Multe adolescente și tinere cad pradă unor persoane care aparent se arată îndrăgostite, apoi își exploatează sexual victimele. Asociațiile Ebano și ADRI se luptă de mulți ani să combată acestă metodă tragică și în acest fel să salveze eventualele victime. 

"Cu ocazia Zilei mondiale împotriva traficului de persoane, 30 iulie, asociațiile Ebano și ADRI își reafirma hotărârea de a acționa împotriva acestui teribil și grav fenomen infracțional.

Recentul raport „Micuții sclavi 2019" al Salvați copiii – Italia prezintă în sfârșit în mod explicit și mai descriptiv metoda loverboy, împotriva căreia ne luptăm de ceva timp, ținând cont și de prevederile punctului 61 din Rezoluția Europeană din 12.05.2016 referitoare la prevenirea și combaterea traficului de ființe umane și protecția victimelor din perspectiva de gen.

Metoda „loverboy" este o tehnica de racolare a victimelor pusă în practică de traficant care, pretinzând că este îndrăgostit ademenește victima și apoi o exploatează sexual, fără semne aparente de constrângere, metoda aproape imposibil de dovedit în instanțele de judecată. De ani de zile această metodă a devenit principala tehnică de trafic intra-europeană, care este încă identificată cu dificultate.

În lumina celor prezentate de raportul mai sus menționat, solicităm instituirea unui grup de lucru la nivel național și bilateral România-Italia dedicat acestei metode criminale, pentru a nu se irosi experiențele profesionale, pentru a corobora informațiile și expertiza acumulate, în acord cu colegii europeni, și pentru a pune la punct bunele practici solicitate de Europa încă de acum trei ani.

Datele raportului Save The Children – Italia citează un număr de 2.210 minori victime ale exploatării sexuale individuati numai într-o singură noapte în doar cinci regiuni italiene, dintre care 729 de naționalitate română. Însă pe parcursul întregului an 2018 numai trei minori au fost considerați victime ale exploatării sexuale. Solicităm prezentarea intervențiilor pentru celelalte 726 de cazuri, serviciile de protecție a minorilor și autoritățile care s-au activat și care au fost cazurile rămase fără rezolvare și de ce.

Facem această solicitare avându-se în vedere și datele prezentante de Poliția Română din care rezultă 410 minori în continuare dispăruți numai în 2018. Întrucât unii dintre aceștia pot fi sau deveni posibile victime ale traficului și în Italia, solicităm ca minorele cu cetățenie română să fie identificate și preluate de serviciile de protecție în mod sistematic și real, pentru a nu rămâne doar ca numar în statistici.

Semnalăm, de asemenea, date alarmante recente referitoare la minori sau neo-adulți italieni aflați în situații materiale delicate și care au ajuns să se prostitueze tot prin metoda loverboy",, se arată într-un comunicat transmis de Asociațiile Ebano și ADRI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel