Italia. Lombardia, declarată „zonă roşie” din greșeală! „Supraestimarea cazurilor pozitive a fost mascată“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Lombardia a fost declarată “zonă roşie” în urmă cu o săptămână din greșeală, statisticile regionale fiind greşite. Astfel, pacienți deja vindecați de Covid-19 au fost trecuți ca find cazuri încă active. Ce explicații are Departamentul de Sănătate.

Clasată “zonă roşie” printr-un decret datând de o săptămână, Lombardia va fi începând de duminică “zonă portocalie”.  Eroarea s-a produs după ce persoanele clasificate ca „debut al simptomelor” nu mai au ieșit din statistici.

Epidemiologul Stefano Merler de la Fundația Bruno Kessler din Trento și epidemiologul Danilo Cereda de la Departamentul de Sănătate din Lombardia (autor al rapoartelor Regiunea Lombardia privind infecțiile) au explicat cum s-a ajuns la această eroare. Problema este că numărul de cazuri indicate de regiune la mia de locuitori a fost  supraestimat  de Institutul Superior de Sănătate. Au fost contabilizați mai mulți infectați decât sunt în realitate.

Cazurile pozitive au intrat în statistici dar... nu mai ieșit

 

Sună paradoxal, dar este adevărul: printre cazuri sunt și sute de persoane vindecate care care, în rapoartele întocmite de Cereda, apar ca persoane cu „debutul simptomelor”, dar fără descrierea stării clinice (asimptomatice, paucisimptomatice, simptome). Dacă câmpul acesta nu este completat, în absența informațiilor, atunci când se vindecă, acestea nu sunt șterse. Pe scurt: intră în număr, dar nu ies niciodată, explică Corriere dela Serra, care a vorbit cu cei doi epidemiologi.

În anexa tehnică care însoțește apelul Regiunii Lombardia la TAR, integrat în ultimele ore, Departamentul Sănătății scrie: „Până în prezent, supraestimarea RT (care s-a prelungit din 12 octombrie) a fost mascată de cel mai semnificativ fenomen în termeni numerici: creșterea numărului de cazuri din cel de-al doilea val (peste 300 de mii). Prin urmare, acest fenomen a fost observat abia acum, evidențiind astfel supraestimarea Rt". Pe scurt: până acum nimeni din regiune nu a observat problema.

Clasată deci „zonă roşie” printr-un decret, vreme de o săptămână, Lombardia va redeveni, începând de duminică, „zonă portocalie”.  În decretul nu emis se precizează că guvernul a ţinut cont de „datele revizuite” cu privire la numărul persoanelor încă  pozitive cu Covid-19 furnizate  retroactiv de Lombardia la 20 ianuarie şi validate vineri. Tot mâine  va deveni „zonă portocalie” şi Sardinia. În zonele respective, oamenilor le sunt permise deplasările în localităţi fără autorizaţie.


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel