Italia își alege noul președinte al țării. A început procedura oficială. Sergio Mattarella numără zilele până la finalul mandatului

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Italia își alege președintele, după expirarea mandatului de șapte ani al lui Sergio Mattarella. Procedura de alegere a noului președinte este diferită față de România, pentru că în Italia acesta nu este ales direct de populație. 

Procedura de alegere a Președintelui Republicii este stabilită prin Constituție Italiei (articolele 83, 84 și 85). Ce spun aceste articole?

Cu 30 de zile înainte de expirarea mandatului șefului statului,  „președintele Camerei Deputaților convoacă Parlamentul și delegații regionali în ședință comună pentru a alege noul Președinte al Republicii”.

Mandatul lui Sergio Mattarella va expira pe 3 februarie (ziua în care a depus jurământul în 2015).

Președintele italian al Camerei Deputaților, Roberto Fico, a trimis pe 4 ianuarie 20202, scrisoarea de convocare a Parlamentului în ședință comună. Primul vot pentru alegerea noului președinte va avea loc pe 24 ianuarie, la ora 15.00.

Cum se alege președintele Italiei? 


Vor fi 1.008 sau 1.009 de mari alegători reuniți în ședință comună: 321 de senatori, 630 de deputați și 58 de delegați regionali, câte trei pentru fiecare Regiune, cu excepția Văii Aostei care are câte unul, desemnat astfel încât să fie asigurată reprezentarea minorităților.

În realitate, plenul este în prezent alcătuit din 1.007 membri: sunt 320 de senatori, care așteaptă ca Senatul să valideze înlocuirea senatorului Partidului Democrat, Fabio Porta, cu cea a lui Maie Adriano Cario, care a fost revocat din funcție.

Deputații în funcție, sunt în schimb 629, pentru că locul eliberat de primarul Romei, Roberto Gualtieri, este vacant, dar alegerile parțiale au fost convocate pentru duminică, 16 ianuarie, prin urmare noii aleși se vor alătura plenului de îndată ce își vor prelua funcțiile. 

În ultimul discurs, Sergio Mattarella și-a luat adio de la italieni

 

În ultimul discurs, de la sfârșitul anului, acualul președinte al statului, Sergio Mattarella a adresat un gând celor care au lucrat pentru combaterea Covid. Iar tinerilor le-a spus: „Ia-ți viitorul pentru că numai așa îl vei oferi societății”

„Dragi concetăţeni... Dragi concetăţeni, am trăit mereu acest discurs de sfârşit de an cu multă implicare şi totodată cu emoţie. Astăzi, aceste sentimente sunt sporite de faptul că, în câteva zile, Constituția prevede încheierea rolului meu de președinte".

Cu aceste cuvinte, președintele Italiei, Sergio Mattarella, s-a adresat italienilor în cadrul tradiționalului discurs de sfârșit de an, ultimul din mandatul său de șapte ani.

"Trebuie să privim împreună cu încredere și speranță spre noul an”, a adăugat șeful statului. Vreau să-mi exprim mulțumirile pentru fiecare dintre voi, pentru că ați arătat în mai multe rânduri, chipul autentic al Italiei: Un chip muncitor, creativ, de susținere," a mai spus acesta. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel