Italia. În timp ce mii de primari îl vor înapoi, posibilitatea formării unui nou guvern „Draghi bis“ e din ce în ce mai departe de realizare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Italia. Demisia probabilă a lui Draghi după boicotarea moţiunii de încredere de către trei membri ai coaliţiei de la guvernare
Italia. Demisia probabilă a lui Draghi după boicotarea moţiunii de încredere de către trei membri ai coaliţiei de la guvernare

Posibilitatea formării unui nou guvern Draghi bis, cu sau fără Mişcarea 5 Stele, se îndepărtează tot mai mult în Italia. 

Partidele mai au la dispoziţie doar două zile pentru a negocia şi a încheia criza provocată de senatorii formaţiunii antisistem, care nu sunt de acord cu măsura dintr-un decret de lege pentru facilitarea construirii unui incinerator de deşeuri la Roma şi, prin urmare, joi nu au votat.

Primarii din Italia, organizaţiile de afaceri şi liderii sindicali i-au cerut de-a lungul întregului weekend premierului Mario Draghi să îşi revizuiască decizia de a demisiona şi au avertizat că stabilitatea ţării în acest moment, puternic îndatorată, este în pericol, potrivit Rador.

Premierul italian, Mario Draghi, se va prezenta miercuri în faţa celor două camere ale Parlamentului pentru a explica motivele demisiei sale, respinse pe moment de şeful statului, Sergio Mattarella. Practic, atunci liderul executivului de la Roma va trebui să decidă dacă îşi va confirma plecarea sau va accepta să îşi continue mandatul.

Italia. Posibilitatea formării unui nou guvern „Draghi bis“ e din ce în ce mai departe de realizare

 

Puţin probabil însă să mai existe un al doilea guvern Draghi bis, în condiţiile în care premierul şi-a asumat funcţia în luna februarie 2021 doar în baza unei coaliţii de uniune naţională, în timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus. În repetate rânduri, Draghi a declarat că în cazul pierderii susţinerii se va retrage, deşi este sprijinit în continuare de Partidul Democrat şi de Italia Viva, ambele de centru-stânga.

Şi formaţiunea Forza Italia, centru-dreapta, condusă de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, pare să prefere negocierile politice pentru evitarea alegerilor anticipate.

În schimb, liderul Mişcării 5 Stele, Giuseppe Conte, de două săptămâni nu mai era de acord cu noile măsuri sociale, disociindu-se de coaliţia de uniune naţională. Formaţiunea populistă optează pentru alegeri parlamentare anticipate, care ar putea fi programate pentru 25 septembrie, la fel ca şi Partidul Liga, de extremă dreapta, al lui Matteo Salvini.

Peste 1.000 de primari îl vor pe Draghi

 

Totuşi, Silvio Berlusconi şi Matteo Salvini confirmă că posibilitatea unui nou guvern cu cele 5 stele trebuie exclusă din cauza incompetenţei şi a lipsei de fiabilitate a acestora. Pentru cei doi lideri, noile declaraţii ale lui Conte, marcate de ameninţări, confirmă ruperea acelui pact de încredere, amintit joi de premierul Mario Draghi şi care a stat la baza demisiei sale.

Forza Italia şi Liga au convenit prin urmare să aştepte evoluţia situaţiei politice, gata în orice caz să se supună judecăţii cetăţenilor chiar şi pe termen foarte scurt.

Între timp, peste 1.000 de primari au semnat o scrisoare deschisă pentru a-l convinge pe Mario Draghi să rămână la guvernare, scrisoare lansată de primarii din Florenţa, Veneţia, Milano, Genova, Bari, Bergamo, Pesaro, Asti, Torino, Ravenna şi Roma. Noi, primarii, se arată în scrisoare, chemaţi în fiecare zi să gestionăm şi să rezolvăm problemele care îi afectează pe cetăţenii noştri, îi cerem lui Mario Draghi să meargă mai departe şi să explice Parlamentului motivele întemeiate care fac necesară continuarea guvernării. Este apelul făcut de edilii a peste 1.000 de oraşe italiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel