Italia expulzează doi oficiali ruşi implicaţi în cazul de spionaj militar

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernul Italiei a anunţat, miercuri, expulzarea a doi oficiali din cadrul Ambasadei Rusiei implicaţi în cazul de spionaj militar, în timp ce Administraţia Vladimir Putin a ameninţat cu măsuri simetrice din cauza unei situaţii care "nu corespunde nivelului" relaţiilor diplomatice bilaterale. 

"Cu ocazia convocării ambasadorului Rusiei la Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, am transmis o notă de protest din partea Guvernului italian şi am anunţat expulzarea imediată a doi funcţionari ruşi implicaţi în acest caz grav. Le mulţumesc serviciilor noastre de informaţii şi tuturor celor din aparatul de stat implicaţi în securitatea ţării noastre", afirmă ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, citat de agenţia ANSA.

Rusia ameninţă cu măsuri simetrice

 

Administraţia Vladimir Putin a avertizat cu măsuri simetrice şi a exprimat speranţa că vor putea fi menţinute relaţiile diplomatice cu Italia.

"Regretăm expulzarea de către Roma a doi angajaţi ai Ambasadei Rusiei. Analizăm circumstanţele acestei decizii. Vom face ulterior un anunţ asupra posibililor noştri paşi ca reacţie la această măsură, care nu corespunde nivelului relaţiilor bilaterale", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

La rândul său, Preşedinţia Rusiei a exprimat speranţa că relaţiile diplomatice cu Italia vor putea fi menţinute.

Un membru al Forţelor Navale italiene suspectat că transmitea Rusiei informaţii secrete despre ţări NATO şi un oficial din cadrul Ambasadei Rusiei în Roma au fost reţinuţi de autorităţile italiene, iar ambasadorul rus în Italia, Serghei Razov, a fost convocat la Ministerul italian de Externe.

Informații secrete, în schimbul unor sume de bani

 

Agenţi ai carabinierilor au descins marţi seară, la ordinul Procuraturii din Roma, într-o clădire în care avea loc o întâlnire privată între un membru al Forţelor Navale italiene şi un oficial din cadrul Ambasadei Rusiei. Militarul italian, care este căpitan de fregată, a fost surprins în flagrant în timp ce îi oferea oficialului rus, în schimbul unei sume de bani, informaţii secrete, informează cotidianul Il Sole 24 Ore, citat de Mediafax.

Militarul italian şi oficialul rus activ în Ambasada Rusiei din Roma au fost reţinuţi sub acuzaţia de spionaj. Militarul italian urmează să fie arestat preventiv, iar oficialul rus va fi expulzat din Italia. Conform unor surse citate de cotidianul Corriere della Sera, printre datele secrete transmise Rusiei se numără inclusiv informaţii despre ţări NATO.

Operaţiunea a avut loc sub coordonarea Agenţiei Italiene pentru Securitate Internă, iar incidentul este considerat cel mai grav de după încheierea Războiului Rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel