Italia. Doi români, morți după ce 90 de tone de oțel topit au căzut peste ei. Opt manageri din diferite firme, judecați

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un recipient plin cu oțel topit la 1600 de grade s-a prăbușit la pământ, doi muncitori români au murit după luni de suferință. Opt manageri din cadrul companiei sunt acum trași la răspundere.

Opt persoane au fost arestate preventiv de către judecătoarea Elena Lazzarin în legătură cu tragicul accident de la Acciaierie Venete din 13 mai 2018, care a costat viața a doi muncitori.

În iunie anul trecut, când procuratura i-a trimis în judecată pe primii șase, a fost extrasă poziția lui Nicola Santangelo, președintele consiliului de administrație al Danieli Centro Cranes spa, și a consilierului însărcinat cu testarea Giancarlo Tonoli, cu prevederea ca cei doi să se prezinte din nou în fața judecătorului Lazzarin, care a dispus o expertiză în urma consultărilor solicitate de procuror. Iar ieri a avut loc audierea.

Potrivit expertizei tehnice, știftul de care era agățată uriașa cuvă care conținea oțelul topit, a cărei prăbușire a provocat moartea celor doi muncitori români, avea un defect de construcție. Prin urmare, pentru acest lucru, Santangelo și Tonoli au fost arestați preventiv și pentru omor din culpă, așa cum a cerut procuratura.

Opt manageri din diferite firme, judecați pentru moartea a doi muncitori români


În luna iunie a anului trecut, Alessandro Banzato, președintele consiliului de administrație al companiei, și directorul uzinei, Giorgio Zuccaro, care se ocupa de siguranță, fuseseră deja judecați. Apoi, Vito Nicola Plasmati, reprezentant legal al Hayama Tech, cu sediul în Fagagna (Udine), societatea care se ocupa de întreținerea instalațiilor la uzina Camin, unde erau angajați cei doi muncitori decedați.

Apoi, cei doi directori ai Danieli Officine Meccaniche spa din Buttrio (Udine), firma care a furnizat în 2014 traversa pentru ridicarea cupei de ridicare, Gianpietro Benedetti și Giacomo Mareschi Danieli. În cele din urmă, a fost arestat Dario Fabbro, șeful biroului din Brescia al Danieli, societatea care ar fi eliberat certificatul de conformitate a produsului cu standardele europene.

Acestora li se alătură acum Nicola Santangelo, fost președinte al consiliului de administrație al Danieli Centro Cranes spa până la 12 iunie 2015, apărat de avocatul Maurizio Miculan, și Giancarlo Tonoli, director al Danieli responsabil cu efectuarea de teste până în iunie 2015, apărat de avocatul Emanuele Fragasso.

Doi români, morți după ce 90 de tone de oțel topit au căzut peste ei

 


Era duminică, 13 mai 2018, în jurul orei șapte dimineața, când o ladă - adică un imens cazan suspendat, încărcat cu aproximativ 90 de tone de oțel topit, cu o temperatură de 1.600 de grade - a căzut la pământ. Conținutul a înghițit ca o bombă de foc patru muncitori care lucrau în interiorul unui depozit de la Acciaierie Venete.

Sergiu T., în vârstă de 39 de ani, căsătorit și cu o fiică ce avea atunci 14 ani, a murit la o lună după accident la spitalul din Cesena din cauza arsurilor pe tot corpul. Prietenul său Marian B., în vârstă de 44 de ani, a supraviețuit cu șapte luni mai mult și a murit pe patul său de spital din Centro Grandi Ustionati din Padova. Ceilalți doi răniți, în schimb, au primit un prognostic de peste 300, respectiv, peste 40 de zile pentru arsurile suferite mai ales la picioare.

Cel mai grav a fost David Di Natale, muncitorul de origine siciliană în vârstă de 45 de ani, rezident în Santa Maria di Sala, care a suferit arsuri pe 70% din corp și care și-a revenit după 300 de zile. El a lucrat pentru Hayama Teac Service Srl, societatea din Udine care se ocupa de întreținerea instalațiilor de la uzina Camin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel