Italia. Cuplu de români, acuzat că a ținut în condiții inumane un bătrân: Bărbatul i-a primit de milă în casa lui, iar ei s-au făcut stăpâni

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Doi soți români au fost acuzați de rele tratamente și de înșelăciune asupra unei persoane lipsite de ajutor. Răspunderea unuia dintre cei doi a fost stabilită astăzi la finalul procesului prescurtat care a avut loc la Modena, Italia.

Procesul împotriva a doi soți de origine română acuzați de rele tratamente și înșelăciune asupra unei persoane lipsite de ajutor a început în luna iulie a anului trecut, iar pentru unul dintre ei s-a încheiat ieri dimineață cu o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare. Victima lor, un bărbat în vârstă de 72 de ani, domiciliat în zona Bassa Modena, fiul unui cuplu de care femeia avusese grijă anterior.

Totul a început cu mulți ani în urmă, când femeia a devenit îngrijitoare pentru părinții victimei. Când aceștia din urmă au decedat, femeia a rămas în casa lor cu fiul cuplului, reușind ulterior să-și aducă soțul lângă ea. Sub pretextul unei relații de prietenie, cuplul a profitat - timp de mai bine de zece ani - de fragilitatea bărbatului, lipsindu-l de tot, chiar și de demnitatea sa.

Italia. Cuplu de români, acuzat că a ținut în condiții inumane un bătrân

 

De fapt, femeia cumpărase mai întâi (aparent fictiv) casa în care locuiau cei trei, pentru ca imediat după aceea să o vândă și să încaseze profitul. Apoi, a urmat pensia victimei, a indemnizației de concediu, obligația de a semna mai multe contracte de finanțare, și așa mai departe până la sărăcirea totală a bătrânului și încercarea de vânzare a celei de-a doua proprietăți a bărbatului, "cumpărată" de cuplu cu doar 9.000 de euro.

Lipsit de orice bun material, bărbatul de 72 de ani se afla într-o stare de sărăcie. Condițiile sale igienice și sanitare precare erau evidente și nu i-au scăpat avocatei Nicoletta Tietto, apărătorul său din oficiu într-un caz separat de conducere în stare de ebrietate. "Când a venit la biroul meu, avea o asemenea erupție de psoriazis încât nu putea sta în picioare", spune avocatul, "nu am putut să-l refuz".

Bărbatul i-a primit de milă în casa lui, iar ei s-au făcut stăpâni

 

După ce și-a dat seama că ceva nu era în regulă, avocatul a întreprins investigații pro bono - ale căror concluzii aveau să fie confirmate ulterior de ancheta poliției judiciare - și a scos la iveală situația dramatică a bărbatului. "La început, nici măcar nu a avut capacitatea de a verbaliza pe deplin", foarte probabil din cauza hărțuirii împotriva căreia nu a putut să se revolte și de care a fost desființat ca persoană.

"Îi lăsau 50 de euro pe lună pentru țigări, îi dădeau doar resturi de mâncare. În ultimii patru ani, i s-a interzis să folosească baia, a fost obligat să iasă dimineața și să se întoarcă acasă abia seara. Doar din când în când, o rudă îndepărtată sau niște oameni miloși îi aduceau o masă caldă într-o fermă abandonată unde se refugia', povestește avocatul bărbatului de 72 de ani. 

„Îi dădeau doar resturi de mâncare, i s-a interzis să folosească baia“

 

Pentru aceste fapte, soțul a fost condamnat ieri la doi ani și opt luni de închisoare, față de o cerere a Parchetului de un an și opt luni, pentru rele tratamente și înșelăciune asupra unei persoane lipsite de ajutor. Pentru femeia, asistată de avocatul Giorgio Tinchelli, a avut loc o trimitere în judecată: procesul va începe în luna iulie, iar presupusele infracțiuni pe care le-ar fi comis urmează să fie dovedite în instanță.

"Această sentință îi redă un minim de demnitate clientului meu", comentează avocata Nicoletta Tietto, explicând că locuința în care cuplul a locuit până astăzi a fost pusă sub sechestru preventiv și că a fost făcută o plată provizorie (imediat executorie) a valorii imobilului, potrivit Modena Today.

Bărbatul de 72 de ani se află acum într-o casă pusă la dispoziție de municipalitate, îngrijit și hrănit, dar tot singur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel