Italia. Cum pot depune românii cerere pentru adeverinţă de cazier judiciar online. Anunţul Ambasadei

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ambasada României în Italia a transmis o informare pentru cetăţenii români care doresc să depună cereri pentru o adeverinţă de cazier judiciar.

“Știați că aveți posibilitatea să solicitați o adeverinţă de cazier judiciar la Secția Consulară a Ambasadei României la Roma sau la cel mai apropiat oficiu consular al României din Italia, accesând www.econsulat.ro?

1. Ca urmare a modificărilor Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, a fost legiferată competența misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României (MD/OC) din străinătate de a elibera cetățenilor, la cerere, adeverințe cu valoarea juridică a unui cazier judiciar.

Adeverințele de cazier judiciar eliberate de misiunea diplomatică sau oficiile consulare se pot folosi numai în fața autorităților străine (în cazul de față, italiene) și pot fi solicitate de către cetățenii români, cetățenii străini sau apatrizi.

Procedura de eliberare a adeverințelor consulare de cazier judiciar este foarte simplă:

- Programați online serviciul, pe www.econsulat.ro, la oficiul consular competent pentru zona în care locuiți.

- În ziua și la ora programării, vă prezentați la oficiul consular cu un act de identitate românesc valabil (pașaport sau carte de identitate).

- Adeverința de cazier judiciar se eliberează de regulă în ziua depunerii cererii la ghișeul consular, dacă în cazier nu există mențiuni, sau în 3-5 zile în cazul cazierelor cu mențiuni.

- Serviciul de eliberare a adeverinței de cazier judiciar este gratuit. Adeverința are o valabilitate de 6 luni.

2. Dacă instituțiile italiene solicită în mod expres certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritățile competente din țară:

- Puteți solicita în continuare certificatul de cazier judiciar eliberat de structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne din România, prin intermediul oficiului consular.

- În acest caz, prin oficiul consular se poate obține inclusiv aplicarea apostilei pe certificatul de cazier judiciar. Apostilarea este necesară pentru ca documentul să fie recunoscut în străinătate.

3. De asemenea, certificatul de cazier judiciar se mai poate obține din România prin intermediul unei procuri speciale, eliberată de oficiul consular. Prin această procură specială puteți împuternici o terță persoană din România să solicite eliberarea documentului în numele dvs.

Accesați www.econsulat.ro – secțiunea Obținere acte din România - Cerere pentru cazier judiciar/adeverință de cazier judiciar”, se arată pe pagina Ambasadei României în Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel