Italia. Concediul parental, prelungit cu încă o lună, din 2023. Beneficiarii vor lua 80% din salariu

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Concediu parental plătit cu 80% din salariu pentru o lună în plus. Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a explicat care sunt condițiile.

Concediul parental ar putea fi prelungit în 2023. În Legea bugetului, premierul Giorgia Meloni a explicat: "Există o măsură foarte importantă privind concediul parental, plătit acum cu 30%. Întotdeauna am crezut că multe mame nu și-ar putea permite acest lucru. Am adăugat o lună de concediu opțional plătit în proporție de 80%, care poate fi folosit până la împlinirea vârstei de șase ani a copilului".

Cum funcționează astăzi concediul parental

 

Conform legii din Italia, concediul pentru creșterea copilului este o perioadă de abținere facultativă de la muncă acordată părinților pentru a avea grijă de copil în primii ani de viață și pentru a răspunde nevoilor emoționale și relaționale ale acestuia. În prezent, concediul pentru creșterea copilului se acordă părinților, care au o relație de muncă, în primii 12 ani de viață ai copilului, pentru o perioadă totală de cel mult 10 luni între cei doi părinți. În acest caz, părinții au dreptul la o indemnizație de 30% din salariu.

Propunerea prezentată de Meloni la Manovra prevede acum o lună de concediu plătit suplimentar opțional cu 80% până la împlinirea vârstei de șase ani a copilului: "O alegere care introduce un fel de bancă de timp pe care mamele o pot folosi în caz de dificultate, evitând situațiile economice dificile", a adăugat ea.

Cât durează concediul de creștere a copilului în Italia?

 

Femeile angajate din Italia sunt eligibile pentru 5 luni de concediu de maternitate plătit. Concediul de maternitate este obligatoriu și, de obicei, mama trebuie să-și ia 2 luni libere înainte de naștere și 3 luni după naștere. În ceea ce privește concediul de paternitate, în 2021 Italia a majorat concediul de paternitate plătit de la 7 la 10 zile lucrătoare, cu o zi suplimentară opțională care poate fi cedată de către mamă.

Noi reglementări privind concediul de creștere a copilului în Italia 2022: indemnizații

 

Noile reglementări ale concediului de maternitate din Italia au început oficial pe 13 august 2022. Până în prezent, concediul pentru creșterea copilului prevedea o indemnizație până în al șaselea an de viață al copilului egală cu 30% din salariu, pe o perioadă de maximum șase luni în total între ambii părinți (sau toate cele șase luni luate de un părinte) .

Noile reguli privind concediul de maternitate din Italia extind dreptul la alocație până la vârsta de 12 ani a copilului, cu o împărțire diferită între părinți. În plus, durata totală a concediului acordat părintelui singur crește de la 10 la 11 luni (sprijin pentru gospodăriile monoparentale).

De asemenea, noul concediu pentru creșterea copilului prelungește cu 30% durata perioadei compensabile pe cheltuiala Inps, care crește de la 6 la 9 luni, fără a aduce atingere limitelor maxime de concediu pe care le pot lua părinții (în măsura de 3 luni). , netransferabile, fiecărui părinte pe o perioadă totală de 6 luni.

Indemnizația plătibilă părinților, alternativ, pentru perioada de prelungire până la trei ani a concediului pentru creșterea copilului acordat unui copil cu handicap grav este de 30%.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel