Italia caută alternative pentru încălzire în sezonul rece

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

În Italia, după creşterea facturilor la gaze şi electricitate, familiile şi firmele caută alternative pentru încălzire în sezonul rece.

Astfel, în magazine a crescut cererea pentru sobe şi deja preţurile pentru peleţi sunt tot mai mari. Aceasta, în timp ce organizaţiile de mediu atrag atenţia că s-au intensificat defrişările în Europa de Est, în special în România, unde au dispărut hectare întregi de pădure numai în ultimul an, dar şi în zona muntoasă din nordul Italiei, la Trentino, se taie tot mai mulţi pomi.

Ca în urmă cu 20-30 de ani, lemnul se caută din ce în ce mai mult în Italia, mai ales în nord, unde şi iernile sunt mai friguroase. Cu facturile tot mai ridicate la energie şi la gaze, familiile şi firmele cu greu vor reuşi să reziste dacă nu aleg o alternativă şi pe moment, alternativa ar putea fi revenirea la vechile modalităţi de încălzire, la sobe. Şi prima consecinţă, care deja se observă foarte bine, este defrişarea.

Numai în România, care alimentează întreaga Europă, s-a spus adio la circa 353.000 de hectare de pădure în ultimul an, titrează cotidianul La Stampa de astăzi. Cererea numai din nordul peninsulei a crescut cu 30% până în prezent, faţă de anul trecut.

Italia caută alternative pentru încălzire în sezonul rece

 

Consumul de peleţi, adică de aşchii de lemn folosite ca şi combustibil pentru încălzire, a crescut în Europa la 25.000.000 de tone; de asemenea, emisiile de dioxid de carbon voi creşte, deoarece sobele cu lemne sunt, din păcate, foarte poluante. Dar dacă alternativele sunt să îngheţi de frig sau să nu te descurci cu facturile, alegerea devine inevitabilă.

Chiar dacă în Italia încă se înregistrează temperaturi de peste 30 de grade Celsius ziua, preţurile la peleţi şi la lemnele pentru foc au crescut, chiar s-au triplat. Sacul de 15 kilograme de peleţi, care costa în jur de 5-6 euro anul trecut, a ajuns în această lună la 15 euro, riscând ca până în octombrie să atingă chiar preţul de 20 de euro.

Şi în privinţa lemnelor pentru foc, care sunt procurate în Italia, mai ales din zona Trentino, unde există şi cei mai valoroşi şi bătrâni copaci, preţurile au crescut din ianuarie până în luna mai cu 10%, ajungând în ultimele două luni la 30%. Datele Eurostat arată o creştere a exporturilor româneşti de peleţi către restul Europei, cu un procent de peste 70% a tonajului la începutul acestui an faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021.

În plus, apare că actuala directivă europeană privind sursele regenerabile, care califică energia produsă prin arderea lemnului drept verde, încurajează companiile româneşti să transforme copacii sănătoşi în peleţi pentru a fi exportaţi în ţările vest-europene, precum Italia, care, de altfel, este şi cel mai mare consumator de peleţi de uz casnic din lume, cu aproximativ 4.000.000 de tone arse în fiecare an, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel