Italia. Bonus social pentru facturile energie electrică și gaze: Cine poate beneficia de această primă și ce pași are de urmat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Criza gazelor naturale din Europa se va agrava după ce iarna va secătui rezervele
Criza gazelor naturale din Europa se va agrava după ce iarna va secătui rezervele

Astăzi, 16 septembrie, Consiliul de Miniștri lansează decretul Aiuti ter. O măsură în valoare de aproximativ 12-14 miliarde de euro, ceea ce ridică la 55 de miliarde de euro ajutorul alocat împotriva costului ridicat al energiei. Printre măsurile incluse în măsura de ajutorare a familiilor se numără și prelungirea "bonusului social", reducerea la facturile de electricitate și gaze.

Printre măsurile incluse în măsura de ajutorare a familiilor se numără și prelungirea "bonusului social", reducerea la facturile de electricitate și gaz, al cărui prag Isee este acum ridicat de la 12 la 15 mii de euro, pentru a ajunge la încă 600 de mii de familii, pe lângă cele care au beneficiat deja de bonus în ultimele luni (2,5 milioane de gospodării pentru electricitate și 1,5 milioane pentru gaz).

Pe de altă parte, pentru întreprinderi, decretul include extinderea și consolidarea creditului fiscal, care va fi extins și la întreprinderile mici, inclusiv la baruri și restaurante.

Creditul fiscal pentru companii

 

Pentru a limita facturile mari la utilități, guvernul Draghi a decis un credit fiscal consolidat pentru companii, întărit atât în ceea ce privește procentul de reducere, cât și în ceea ce privește numărul de companii care pot beneficia de el. În prezent, creditul fiscal pentru facturile de electricitate și gaz este de 25%, dar se așteaptă ca acesta să crească la 30%.

În plus, pragul de kilowați-oră peste care se poate beneficia de reducerea taxei este redus: de la 16,5 kilowați-oră, cât este în prezent, la 4,5. Practic, acest lucru înseamnă că, în următoarele trei luni, vor beneficia de această măsură și întreprinderile mici, care au un consum de energie mai mic. Acesta este cazul barurilor, restaurantelor și al tuturor unităților comerciale mici.

"Primă socială" pentru familiile aflate în dificultate

 

"Bonusul social pentru energie electrică și gaze" a fost introdus de guvernul Draghi odată cu Legea bugetului 2022 pentru a rezolva problema creșterii prețului la energie electrică și gaze care a afectat gospodăriile. Stimulentul - care corespunde unei reduceri de aproximativ 30% din factură - este destinat segmentelor mai puțin bogate ale populației pentru a le ajuta să își plătească facturile de energie.

Pe parcursul anului, măsura a fost extinsă și modificată pentru a beneficia mai multe persoane. Decretul Aiuti îl prelungise până în al treilea trimestru din 2022, iar decretul Aiuti bis până în al patrulea, ridicând plafonul Isee al beneficiarilor de la 8.265 de euro la 12.000 de euro. Acum, plafonul se ridică la 15.000 de euro.

Cerințele pentru a obține "bonusul social“

 

Cetățenii sau gospodăriile care se confruntă cu dificultăți economice au dreptul la "prima socială". Printre beneficiari se numără cei care fac parte din:

* o gospodărie cu un indicator Isee care nu depășește 15 mii de euro;
* o unitate familială cu cel puțin patru copii în întreținere (familie numeroasă) și un indicator Isee care nu depășește 20.000 de euro (acest plafon poate fi, totuși, majorat);
* o gospodărie care primește un venit de cetățenie sau o pensie de cetățenie.

O altă cerință este, desigur, ca unul dintre membrii gospodăriei Isee să fie titularul unui contract de furnizare a energiei electrice și/sau a gazelor naturale: cu un tarif pentru uz casnic (adică furnizarea trebuie să deservească spații utilizate ca locuințe familiale). În mod alternativ, unul dintre membrii gospodăriei trebuie să aibă un contract de furnizare a gazelor naturale și/sau a apei în condominiu (centralizat) pentru uz civil și activ în spații folosite ca locuință familială.

Fiecare gospodărie are dreptul la un singur bonus pe an pentru fiecare tip de energie electrică și gaz (dar se aplică și la apă) din Dsu, Dichiarazione sostituiva unica, care se depune în fiecare an pentru a obține beneficii sociale subvenționate.

Cum se aplică

 

Bonusul social este distribuit automat consumatorilor sub forma unei reduceri directe la utilități. Printr-o verificare încrucișată și un control al datelor între Aquirente unico, o societate care desfășoară activitatea de furnizare a energiei electrice pentru o mai mare protecție a consumatorilor finali, și Inps, se va putea verifica cine îndeplinește condițiile necesare pentru a obține ajutorul economic.

Pentru a face acest lucru, însă, institutul trebuie să primească un Isee actualizat prin prezentarea Dsu, Dichiarazione sostitutiva unica. Acest lucru se poate face prin accesarea portalului MyInps și utilizarea serviciului pentru documentul precompletat sau prin deplasarea la unul dintre birourile Caf (Centrul de asistență fiscală).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel