Italia. Bonus social pentru facturile de energie electrică și gaze în 2023: Cine îl poate primi și cât valorează

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Facturile europenilor la gaze și curent sunt tot mai mari
Facturile europenilor la gaze și curent sunt tot mai mari

Din aprilie până în iunie 2023, se reînnoiește prelungirea bonusului social pentru facturile de energie electrică și gaze. Iată care sunt criteriile Isee care trebuie îndeplinite și cum se poate afla la cât se ridică reducerea la factură.

Prin ultimul proiect de hotărâre, sosit cu puțin timp înainte de expirarea bonusurilor împotriva scumpirii energiei, scadentă la sfârșitul lunii martie, guvernul Meloni a prelungit unele dintre măsurile de sprijin pentru familiile cu cele mai mari dificultăți în plata facturilor la electricitate și gaze.

În special, bonusul social pentru electricitate și gaz a fost reînnoit până la sfârșitul lunii iunie: pragul Isee pentru a avea acces la reduceri este stabilit la 15.000 de euro. De asemenea, limita a fost majorată pentru familiile numeroase - adică cele cu cel puțin patru copii - care vor putea accesa dacă au un Isee de până la 30 de mii de euro.

Cum se obține bonusul social pentru facturi: pragul Isee

 

Începând cu anul 2021, bonusul social se plătește automat. Prin urmare, pentru a-l primi, nu trebuie să completați niciun document sau cerere specifică: trebuie doar să prezentați Dichiarazione sostitutiva unica și să aveți astfel certificatul Isee. În cazul în care Isee se încadrează în pragul legal, reducerea se reflectă direct în factură.

Persoanele care primesc venitul de cetățenie sau o pensie de cetățenie au, de asemenea, acces automat. Pentru ceilalți, pragul Isee care trebuie respectat este de 15 mii de euro, în timp ce pentru familiile cu cel puțin patru copii este de 30 de mii de euro.

În schimb, trebuie să se aplice pentru prima de disconfort fizic. Toți cei care au o boală gravă care necesită folosirea unor echipamente medicale cu un consum mare de energie electrică pentru a-i menține în viață au dreptul la o reducere la facturi. Lista echipamentelor care dau acces la acest bonus a fost stabilită în 2011 printr-un decret ministerial special. Bonusul social pentru disconfort fizic nu este legat de un prag Isee și poate fi cumulat cu bonusul social deschis tuturor. Pentru a-l obține, trebuie să depuneți o cerere la primărie și să prezentați, de asemenea, o adeverință de la ASL competentă care să ateste necesitatea utilajelor, potrivit FanPage.

La cât se ridică reducerea cu ajutorul bonusului social pentru electricitate

 

Valoarea bonusului social pentru factura de electricitate variază în funcție de numărul de membri ai gospodăriei, de pragul Isee și de tipul de factură la care se referă. Concret, pentru facturile de electricitate din perioada 1 aprilie - 30 iunie, valoarea reducerii oferite de Arera pentru cei care au un Isee mai mic de 9 530 de euro (sau sunt beneficiari ai venitului de cetățenie) este următoarea:

* pentru familiile formate din 1-2 persoane: 49,94 euro

* pentru familiile de 3-4 persoane: 59,15 euro

* pentru familiile cu mai mult de 4 persoane: 64,61 euro

Pentru cei care au un Isee cuprins între 9.530 și 15.000 de euro, cuantumul bonusului social pentru facturile de energie electrică este redus:

* pentru familiile de 1-2 persoane: 39,13 euro

* pentru familiile de 3-4 persoane: 48,23 euro

* pentru familiile cu mai mult de 4 persoane: 52,78 euro.

La cât se ridică reducerea la factura de gaz

 


În cazul bonusului social pentru facturile de gaz este o chestiune diferită, deoarece acest supliment depinde de categoria de utilizare - apă caldă și gătitul alimentelor, încălzire sau ambele - și de zona climatică în care locuiți. Cu cât este mai mare zona climatică, cu atât este mai mare bonusul, astfel încât gospodăriile din zonele mai reci primesc mai mult ajutor.

Pentru familiile de până la patru persoane cu Isee de până la 9.350 de euro (sau care primesc venitul de cetățenie, sau care au cel puțin patru copii):

* dacă folosesc gazul doar pentru apă caldă și gătit, reducerea este de 25,48 euro în toate zonele climatice

* dacă folosesc doar încălzirea, reducerea variază de la 10,92 EUR în zona A/B la 25,47 EUR în zona F.

* în cazul în care utilizează ambele tipuri de furnizare, reducerea este cuprinsă între 18,20 EUR în zona A/B și 34,58 EUR în zona F.

Pentru gospodăriile cu mai mult de patru persoane cu un venit anual de până la 9 350 EUR (sau care primesc venitul de cetățenie, sau care au cel puțin patru copii)

* dacă folosesc gazul doar pentru apă caldă și gătit, reducerea este de 30,94 EUR în toate zonele climatice.

* în cazul în care folosesc doar încălzirea, reducerea variază de la 10,92 euro în zona A/B la 32,76 euro în zona F.

* în cazul în care utilizează ambele tipuri de alimentare, reducerea variază între 22,75 EUR în zona A/B și 43,68 EUR în zona F.

Pentru familiile cu un Isee cuprins între 9.530 și 15.000 de euro, dacă au mai puțin de patru copii, clasificarea este diferită.

Pentru familiile din această bandă Isee care au până la patru membri:

* dacă folosesc gazul doar pentru apă caldă și gătit, reducerea este de 20,02 euro în toate zonele climatice

*  în cazul în care folosesc doar încălzirea, reducerea variază de la 9,10 euro în zona A/B la 20,02 euro în zona F.

*  dacă utilizează ambele tipuri de alimentare, reducerea este de la 14,56 EUR în zona A/B la 27,30 EUR în zona F.

Pentru gospodăriile cu mai mult de patru membri din banda Isee cuprinsă între 9 530 și 15 000 EUR.

* dacă folosesc gazul doar pentru apă caldă și gătit, reducerea este de 24,57 EUR în toate zonele climatice.

* în cazul în care folosesc doar încălzirea, reducerea variază între 9,10 EUR în zona A/B și 26,39 EUR în zona F.

* dacă utilizează ambele tipuri de alimentare, reducerea este de la 18,20 EUR în zona A/B la 34,58 EUR în zona F.


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel