Italia. Badantele și bonele, creșteri salariale de la 60 la 125 de euro pe lună. Mâine are loc ultima întâlnire la minister

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Îngrijitoarele românce sunt extrem de apreciate în Italia
Îngrijitoarele românce sunt extrem de apreciate în Italia

Majorarea salarială pe care familiile italiene ar trebui să o suporte, începând din acest an, pentru un îngrijitor cu normă întreagă este de la 60 la 125 de euro pe lună. Mâine are loc ultima întâlnire dintre organizațiile patronale și sindicate la Ministerul Muncii pentru a se ajunge la un acord.

Dacă luăm în considerare pe lângă creșterea salarială și a treisprezecea lună de concediu și indemnizația de concediu, rezultă aproape două mii de euro în plus pe an. Aceasta ar fi majorarea salarială pentru un îngrijitor cu normă întreagă pe care familiile italiene ar trebui să o suporte începând din acest an, dacă nu se va ajunge la un acord mâine, în timpul întâlnirii de la Ministerul Muncii dintre organizațiile patronale și sindicate.

 

Badantele și îngrijitorii, actualizări

 

În conformitate cu dispozițiile articolului 38 din contractul național pentru badantele și îngrijitorii de la domiciliu, de fapt, în fiecare an se face o actualizare pe baza evoluției costului vieții pentru familiile de funcționari și muncitori înregistrați de ISTAT la 30 noiembrie. Având în vedere inflația galopantă din acest an, gospodăriile s-ar confrunta cu creșteri de aproximativ 9%.

Conform regulamentului, dacă nu se ajunge la un acord după a treia încercare (cea de mâine), se declanșează actualizarea automată la 80% din inflație. O înțepătură, potrivit asociațiilor patronale, care atrag atenția că în această perioadă există deja multe dificultăți legate de facturile ridicate. De aici și propunerea de a eșalona creșterile trimestrial.

Pentru familiile care plătesc deja îngrijitorii, badantele și babysitterii cu mai mult decât salariul minim, nu sunt prevăzute creșteri. Pentru celelalte, în schimb, creșterile, față de minimele din 2022, ar fi de 9,2%, în timp ce pentru valorile de cazare și masă ar fi de 11,5%.

 

Riscurile

 

Există riscul ca multe familii, neputând face față cheltuielilor crescute, să renunțe la ajutorul domestic, să reducă numărul de ore utilizate sau să crească numărul de contracte nedeclarate, conform Il Messaggero.

De fapt, creșterile pentru ajutoarele casnice", subliniază asociațiile care reprezintă angajatorii, "sunt doar parțial compensate de ajustările pensiilor, ai căror beneficiari sunt totuși un grup restrâns, și de reînnoirea convențiilor colective expirate în alte sectoare, în cazul în care acestea vor fi reînnoite în 2023". Munca nedeclarată în acest sector este deja foarte răspândită.

 

Propunerea și salariile

 

Fidaldo (Federația italiană a lucrătorilor casnici), care reprezintă Nuova Collaborazione, Assindatcolf, Adld și Adlc, a propus "o eșalonare în timp a acestor creșteri" pe o bază trimestrială. În practică, creșterea de 100% ar fi declanșată abia în ultimul trimestru al anului 2023.

Salariile minime actuale pentru munca domestică sunt împărțite în 8 niveluri de clasificare. Lucrătorii care îndeplinesc în principal sarcini de îngrijire și de menaj sunt clasificați în primele 4 niveluri (A, B, C, D), în timp ce personalul dedicat îngrijirii personale este clasificat la nivelul "super".

Începând cu contractul colectiv de muncă din octombrie 2020, există un singur nivel de clasificare pentru babysitter: Bs. În plus, a fost introdusă figura educatorului calificat, clasificat la nivelul Ds, al cărui rol este de a asista un membru al familiei care suferă de dizabilități mintale, tulburări de relaționare sau de învățare.

Nivelul salariilor se modifică în funcție de sarcină și de faptul că se stabilește sau nu o coabitare. Pentru un lucrător care locuiește în concubinaj cu normă întreagă și care lucrează exclusiv în domeniul curățeniei casnice, salariul minim actual, în funcție de experiența și vechimea lucrătorului, variază între 664,09 și 1267 EUR pe lună (plus cazare și masă). Prin urmare, pentru aceste profiluri, majorările în discuție variază de la aproximativ 60 EUR pe lună până la 114 EUR pe lună.

Pentru lucrătorii care nu lucrează cu normă întreagă și coabitează (până la 30 de ore pe săptămână), ratele minime actuale variază între 603 și 700 EUR pe lună. Pentru lucrătorii care nu coabitează, calculele se fac pe baza salariilor orare, care variază de la un minim de aproximativ 5 EUR la peste 10 EUR (plus diverse indemnizații) în cazul îngrijirii persoanelor dependente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel