Italexit! Italia ar putea ieși din UE. Cunoscut politician italian a făcut anunţul

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Gianluigi Paragone
Gianluigi Paragone

Un cunoscut senator italian a anunţat că va lansa o mișcare politică al cărei scop este de a scoate Italia din Uniunea Europeană. Senatorul doreşte să valorifice sentimentul anti-Bruxelles, deoarece Italia luptă să-și reînvie economia afectată de coronavirus.

 

Înainte de a anunța fondarea partidului „Italexit”, Gianluigi Paragone, fost prezentator TV, s-a întâlnit luni în Londra cu Nigel Farage, cunosut ca fiind  „arhitectul” Brexit.

„Nu mai putem fi șantajați de către țări care jignesc marele prestigiu al Italiei. Doar un stat cu adevărat suveran, ca Marea Britanie, poate combate criza economică provocată de pandemie“, a declarat Paragone.

Reamintim că Paragone a părăsit partidul antisistem Mișcarea Cinci Stele, după ce aceasta a format guvernul cu Partidul Democrat, proeuropean, anul trecut. Formațiunea şi-a moderat atitudinea critică față de Bruxelles. Îîntr-o tentativă de a câștiga mai multă credibilitate, şi Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, până recent principala voce a euroscepticilor italieni, și-a atenuat tonul împotriva Bruxelles-ului și a monedei euro.

Cteste si: Italia. Orașul Verona ar putea ieși din UE, pe modelul Marii Britanii: Repercusiuni asupra românilor

Mutarea lui Paragone vine într-un moment discutabil întrucât liderii statelor membre ale UE tocmai au anunțat marți că a ajuns la un acord privind fondul de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, premierul italian Giuseppe Conte afirmând că 28% din fonduri ar urma să revină Italiei sub formă de granturi și împrumuturi, transmite reuters.com.

Un sondaj Eurobarometru din 1998 arăta că 69% din italieni susțineau apartenența la UE, procent care a crescut în 2002, după adoptarea monedei euro, la 79%, Italia fiind a doua cea mai pro Uniune țară după Luxemburg la momentul respectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel