Irlanda și România, amendate de CJUE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a aplicat amenzi de 3 milioane și, respectiv, 2 milioane de euro României și Irlandei, pentru că nu au transpus, pe deplin, în legislația lor internă, directiva privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului.

Comisia Europeană a adus aceste două state membre în fața instanței din Luxemburg, în august 2018, pentru că nu au îndeplinit termenul de transpunere a dreptului comunitar, în ciuda faptului că primiseră deja două avertismente. Termenul a expirat la 26 iunie 2017.

Inițial, Bruxelles-ul a solicitat CJUE să impună o penalitate periodică pe de o parte, iar pe de altă parte, plata unei sume forfetare. După ce a aprobat integral atât Bucureștiul, cât și Dublin, directiva europeană de combatere a spălării banilor, Executivul comunitar a refuzat să solicite plata unei penalități zilnice, dar și-a menținut pretenția ca judecătorii europeni să condamne cei doi parteneri să plătească o sumă forfetară, precizează agenția Europa Press.

Cu toate acestea, România și Irlanda au susținut că această afirmație nu a fost justificată și nici proporționată. De asemenea, au considerat că Bruxelles-ul nu a motivat de o manieră detaliată pentru fiecare caz decizia sa de a solicita amenzi forfetare.

Cu toate acestea, Marea Cameră a Curții de Justiție a UE a fost de acord cu Comisia Europeană și a condamnat România și Irlanda să plătească amenzi de 3 milioane, respectiv 2 milioane de euro. Judecătorii europeni au ajuns la concluzia că niciuna dintre cele două țări nu a adoptat dispozițiile directivei și nici nu au comunicat măsurile executivului comunitar până la expirarea termenul prevăzut în directivă.

În plus, instanța din Luxemburg a reamintit că obligația de a comunica măsuri de transpunere se referă la obligația partenerilor comunitari „de a transmite informații suficient de clare și precise” despre aceștia.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.22
YesMy