Iohannis: NATO a aprobat Grupul de luptă care va fi poziționat în România

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO a aprobat Grupul de luptă care va fi poziționat în România, spune Klaus Iohannis. El afirmă că este "foarte bucuros că s-a decis atât de repede”.

"Avem deja acum, înainte să începem summitul, o veste foarte bună. Probabil ați aflat, conform declarației Secretarului General Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat Grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat”, a declarat Klaus Iohannis înaintea reuniunii extraordinare a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO.

El spune că a sperat să se realizeze repede „și s-a realizat”.

„Este acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune-cadru. Sigur, urmează încă negocieri în cadrul NATO pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă, dar sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede”, adaugă șeful statului.

Potrivit șefului statului, întărirea Flancului Estic înseamnă „evident” prezență permanentă, dar a pledat pentru consolidarea Flancului Estic al NATO.

„De aceea am insistat pe Grupul de luptă, care este o prezență permanentă. Dar, sigur, față de această prezență permanentă, pe noi ne ajută foarte mult și prezența rotațională, care face ca tot timpul să fie un număr destul de mare de forțe americane în România și acest lucru ne bucură”, afirmă Iohannis.

Franţa a decis trimiterea a 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO.

VIDEO

 

24 martie, o lună de la declanșarea războiului în Ucraina

 

a exact o lună de la declanșarea războiului în Ucraina de către Federația Rusă, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski a transmis un mesaj.

”24 martie - o lună de rezistență eroică a Ucrainei împotriva invaziei nemiloase a Federației Ruse. Deja de o lună ne apărăm. Ei au crezut că ucrainenii se vor speria. Ei credeau că noi nu ne vom apăra. Ei au greșit. Ei numic nu știu despre noi. Ei nu știu nimic despre libertate, despre cât ea este de importantă”, a declarat, pe canalul său de Telegram, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski.

Șeful statului a mai adăugat că soldați ruși încă sunt foarte mulți pe teritoriul Ucrainei. ”Rusia scoate resurse umane, tehnică militară, rachete, avioane. Caută mercenari prin toată lumea. Oricare ticăloși care sunt gata să împuște în oameni”, a spus președintele.

Acesta a mai remarcat că soldații ruși nu se opresc doar la omoruri, aceștia distrug și infrastructura orașelor, cultura care a fost construită timp de ani de zile a fost nimicită în doar o lună de zile. 

Zilele trecute preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentului italian, spunând că ţara sa este la limita supravieţuirii în urma războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, care, în opinia sa, este poarta prin care preşedintele rus Vladimir Putin vrea "să pătrundă în Europa", relatează DPA şi EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel