Iohannis îi acuză pe liderii de sindicat din educație: Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale?

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Aflat la summitul comunității europene din Republica Moldova, președintele Klaus Iohannis i-a invitat pe profesori români să înceteze greva.” 

„Întreaga clasă politică a neglijat educația timp de aproape 30 de ani. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul la care se cuvine a fost cu ocazia programului meu „România educată”. Știm cu toții că educația se face cu mult entuziasm, cu multă dăruire, este foarte valoroasă, dar nu vine pe gratis. Iar dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta oamenii au fost foarte supărați când în parlament din parlament s-a scos exact partea cu salarizarea, fiind acolo a fost prevăzută într-un articol că salarizarea în învățământ la nivel de la debutant începe de la salariul mediu pe economie. Cred că e de mult bun simți să nu începi de sus, să începi de la nivel mediu. Când a fost scos acest articol, oamenii s-au simțit jigniți și de aceea am spus din capul locului că solicitările lor sunt legitime. De aceea am spus că odată și odată că oamenilor li se cuvine să le acordăm mai mult decât au primit până acum. 

Asta e partea de bază, principială. Greva a arătat politicienilor și românilor că și dascălii știu să-și ceară drepturile. După ce s-a negociat în repetate rânduri, după ce au fost la mine și am discutat cu Guvernul, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat un pic abordarea”, a declarat Klaus Iohannis.

Greva din educație continuă: profesorii au respins oferta Guvernului. OUG: Creștere a salariului de 1.000 de lei brut

”Recunoașterea prin act normativ de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost garantat prin OUG dat astăzi. Și până atunci, cadrele didactice primesc 1000 de lei la salariu în plus, iar cadrele nedidactice, cred, 400 de lei.

Greva a durat un pic mult. Și se pune întrebarea cine negociază pentru dascălii, pentru că liderii vin și pleacă, ei sunt un fel de interfață. E greu de imaginat cum poate să funcționeze această negociere. De aceea premierul a decis foarte corect să dea această ordonanță. A înțeles că sunt solicitări corecte. Eu sper să se înțeleagă foarte bine la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală pentru că nu mai au de ce să facă grevă. Și atunci, eu cred că foarte mulți dascăli care deja s-au săturat, se vor întoarce. În plus, cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? Există o generație întreagă care dă Bacalaureatul, care trebuie să meargă la facultate. O generație care dă capacitatea. Au primit tot ce s-a cerut, de ce să mai continue greva?”, a mai spus Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel