EXCLUSIV  Inundații devastatoare în Italia. MAE, oficial despre românii din zonele lovite de furia naturii; informații esențiale (FOTO)

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Inundațiile au făcut prăpăd în nordul Italiei (Sursa foto: Pompierii voluntari din Molinella)
Inundațiile au făcut prăpăd în nordul Italiei (Sursa foto: Pompierii voluntari din Molinella)

Numărul victimelor inundațiilor din Italia a crescut la 14. Aproximativ 120.000 de cetățeni români se află, oficial, în zonele afectate de vremea severă in regiunile Emilia Romagna si Marche, potrivit unui răspuns MAE, remis la solicitarea ȘtiriDiaspora.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit informațiilor disponibile la nivelul Consulatului General al României la Bologna, „în Regiunea Emilia Romagna sunt înregistrați oficial 95.248 de cetățeni români, iar în Regiunea Marche 23.419 de cetățeni români“. 

Totodată, MAE informează că, până acum, „la nivelul oficiului consular, nu au fost recepționate solicitări de asistență în legătură cu inundațiile care afectează zona“, potrivit răspunsului MAE oferit în exclusivitate pentru ȘtiriDiapora. 

MAE menționează, de asemenea, că „reprezentanții Consulatului General al româniei la Bologna urmăresc situația cu atenție si sunt în contact permanent cu autoritățile italiene competente, fiind pregătiți să acorde asistență consulară“. 

3. -imagine fara descriere- (inundaii-molinella-vigli.jpg)

14 morți în urma inundațiilor devastatoare

 

O nouă alertă roșie astăzi în Emilia-Romagna din cauza vremii nefavorabile. Noi inundații și noi evacuări în cursul nopții la Ravenna, cătunele din apropierea municipalității au fost evacuate în totalitate. Mii de persoane au rămas fără lumină și apă. Autostrada A14 a fost redeschisă în această dimineață pe tronsonul Forlì-Cesena, traficul desfășurându-se pe o singură bandă de circulație.

Situația de urgență continuă în regiunea Emilia Romagna. Cu cel de-al șaselea cadavru găsit astăzi la Faenza, numărul morților a crescut la 14, în timp ce se caută în continuare eventualele persoane dispărute. 

MAE, informații esențiale pentru românii din Italia

 

23 de râuri au ieșit din matcă, 250 de alunecări de teren și peste 400 de drumuri au fost întrerupte. Sunt 41 de municipalități afectate de inundații, peste 10.000 de persoane evacuate, în special din provinciile Bologna, Forlì-Cesena și Ravenna. În 36 de ore, a căzut atâta apă cât în 6 luni. "Am trăit un nou cutremur, dar vom reconstrui totul", a declarat președintele regiunii Emilia Romagna, Stefano Bonaccini.

2. -imagine fara descriere- (drum.jpg)

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistentă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al româniei la Bologna: +39 051 5872120 si +39 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact si Suport al cetățenilor români din Străinătate (CCSCRS) si preluate de către operatorii Call Center, in regim de permanentă. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție si numărul de telefon de urgentă al secției consulare: +39 3248035171.

Coldiretti: "50.000 de locuri de muncă sunt în pericol în mediul rural. 5 mii de ferme afectate"

 


În Romagna, în decurs de doar două zile, nu mai puțin de 30 de "bombe de apă" au lovit o zonă destabilizată de seceta prelungită cauzată de precipitații cu 40% mai puține în nord în primele patru luni ale anului. Aceasta este ceea ce reiese din monitorizarea de către Coldiretti a datelor de la European Severe Weather Database (Eswd) și Isac CNR cu referire la inundațiile care au lovit regiunea Romagna, cu persoane dispărute și victime pentru care ne exprimăm cele mai profunde condoleanțe. Furia vremii nefavorabile“ - subliniază Coldiretti - „s-a dezlănțuit pe terenuri uscate care nu au fost capabile să absoarbă apa care a căzut violent, provocând inundații, alunecări de teren și alunecări de teren în zonele rurale unde multe ferme sunt de neatins, cu probleme în livrarea laptelui muls, dar și în garantarea apei și a hranei pentru animalele crescute“.

4. -imagine fara descriere- (inundatii-italia.jpg)

Potrivit Coldiretti, peste 5.000 de ferme au fost afectate de intemperii din cauza alunecărilor de teren sau a inundațiilor, punând în pericol cel puțin 50.000 de locuri de muncă în întregul lanț de aprovizionare între fermieri și angajații din mediul rural, în industrii și în cooperativele de prelucrare și transformare, cu pagube incalculabile în acest moment, în așteptarea scurgerii apei și a noroiului. "Sectorul cel mai afectat", subliniază Coldiretti, "este cel al fructelor și legumelor, cu un flux lent de apă rămas în livezi care "sufocă" rădăcinile copacilor până la putrezire și cu riscul de a face să dispară plantații întregi, care vor avea nevoie de patru sau cinci ani pentru a redeveni productive".

650 de persoane salvate până în prezent cu ajutorul avioanelor

 

Un număr de 650 de persoane au fost salvate până în prezent cu ajutorul mijloacelor aeriene puse la dispoziție de diferitele structuri operaționale. Acest lucru a fost anunțat pe Twitter, într-o actualizare de la ora 8.00, de către Protecția Civilă în legătură cu inundațiile care au afectat teritorii din Emilia-Romagna.

Inundații Ravenna: Decesul unui bărbat, cercetat de procuratură; suspiciuni de crimă

 

La procuratură au fost deschise dosare pentru decese în zona Ravenna cauzate de inundații. Rapoartele privind decesele au fost depuse la procuratură în tot atâtea dosare, fără a fi invocată vreo infracțiune penală, cu excepția cazului unui bărbat în vârstă de 75 de ani: în acest caz, se desfășoară proceduri pentru omor din culpă împotriva unor persoane necunoscute, deoarece unii vecini au raportat că au cerut ajutor în zadar, deoarece erau îngrijorați de soarta bărbatului.

 

-----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel