Întreaga Europă arde din cauza flăcărilor fără precedent: „Incendiul înghite suprafața unui stadion de fotbal la fiecare minut. Este un monstru”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Europa întreagă este pe jar. Opt incendii uriașe fac ravagii în Franța.

Franța se luptă cu valuri succesive de caniculă și cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată. Unul dintre acestea, pe care un responsabil al pompierilor l-a numit „monstruos”, a pârjolit în doar două zile aproape șapte mii de hectare de pădure din sud-vestul țării, aproape de Bordeaux. Și a trecut o singură lună după ce un alt incendiu a făcut dezastru în regiune. Președintele Macron a anunțat că Franța primește ajutor în lupta cu focul, inclusiv din România, care va trimite acolo 77 de pompieri, două aeronave pentru transport logistic și opt auto-speciale cu capacitate mare de stingere.

1.100 de pompieri sunt mobilizați pe acest nou „front al focului”, în regiunea Gironde, din sudul Franței.

„Este un căpcăun, este un monstru. Înghite suprafața unui stadion de fotbal la fiecare minut”, spune Grégory Allione, președintele Federației Pompierilor din Franța, conform Știrile PRO TV. După coșmarul din iulie, flăcările sunt iar incontrolabile în apropiere de Bordeaux. Aproape 7.000 de hectare de pădure și vegetație au fost deja pârjolite. Doar peste noapte, suprafața cuprinsă de foc a crescut cu 600 de hectare. În total, 16 case au fost distruse, iar peste 10.000 de oameni au fost evacuați.

2.000 și mai bine de persoane care locuiesc aici au fost evacuate, acum satul Belin-Béliet este o așezare fantomă. Această localitate a devenit și principalul focar de atenție pentru pompieri. 

Doar 30 de minute să-și facă bagajele cu strictul necesar și să plece. Atât a fost răgazul dat de jandarmi unui tânăr și familiei lui. „Am pus în bagaje doar strictul necesar pentru a putea să ne mișcăm repede, dacă focul se apropie și mai mult. Sunt amărât că trebuie să las totul în urmă, să plec așa”, spune un localnic.

O brigadă germană de pompieri a pornit la drum în ajutorul francezilor. De altfel, președintele Macron a anunțat că mai multe țări europene, inclusiv România, au sărit în sprijinul țării sale.

 

Pădurile ard în Galicia, nord-vestul Spaniei

 

Ard din nou pădurile și în Galicia, în nord-vestul Spaniei. Sute de pompieri încearcă să stingă focul violent care se apropie de orașul Laza.

În Portugalia, de o săptămână, un parc național din centrul țării arde neîncetat. Scenele dramatice se repetă și peste graniță, în Portugalia. De aproape o săptămână, arde un parc național din centrul țării, iar peste 1.000 de pompieri au fost mobilizați în zonă. Totodată, zeci de oameni au fost evacuaţi preventiv, după ce focul s-a apropiat tot mai mult de casele lor.

 

Două incendii majore au pârjolit sute de hectare în Muntenegru

 

În Muntenegru, două incendii majore de vegetație au consumat sute de hectare, în apropierea orașului-port Bar și aproape de Kotor, o stațiune turistică. Armata a venit în sprijinul pompierilor.

 

„Tornadă de foc” în California

 

Iar peste ocean, în California, un incendiu de vegetație care a izbucnit, miercuri, în apropierea unei autostrăzi, a creat o „tornadă de foc”, și mai apoi, un „fuior de fum”, răsucit de curenții de aer, s-a ridicat către cer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel