Insula Șerpilor și Marea Neagră, cruciale în conflictul ruso-ucrainean: Un general din Italia explică importanța apropierii de România

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Rusia îşi consolidează poziţiile în Insula Şerpilor şi caută variante de debarcare la Odesa
Rusia îşi consolidează poziţiile în Insula Şerpilor şi caută variante de debarcare la Odesa

Generalul Vincenzo Camporini explică pentru Fanpage.co.uk importanța Insulei Șerpilor și a controlului rutelor din nord-vestul Mării Negre în războiul dintre Rusia și Ucraina. Potrivit expertului militar, „insula se află la mică distanță de coasta românească, care face parte din Alianța Nord- Atlantică, astfel încât pentru Rusia să aibă un avanpost în această locație poate fi valoros“.

Trupele rusești își întăresc echipamentul militar pe Insula Șerpilor, unul dintre principalele fronturi în războiul dintre Rusia și Ucraina, după contraofensiva ucraineană menită să recapete posesia insulei cruciale pentru controlul rutelor din nord-vestul Mării Negre.


Fanpage a discutat despre aceasta cu generalul Vincenzo Camporini, fost șef de stat major al Forțelor Aeriene și al Apărării, precum și fost președinte al Centro Alti Studi della Difesa și fost vicepreședinte al IAI (Istituto Affari Internazionali), al cărui consilier științific este în prezent: "A avea insula înseamnă să controlezi rutele maritime și cine controlează rutele, controlează traficul și, prin urmare, are o poziție "privilegiată" față de ceilalți,  ca să nu mai vorbim de faptul că insula se află la mică distanță de coasta României, care face parte din Alianța Atlantică, așa că pentru Rusia a avea un avanpost în această poziție este de neprețuit“ - sunt cuvintele generalului.


Generalul Vincenzo Camporini: Pentru Putin, Insula Șerpilor trebuie să fie rusească

 

„Există mai multe motive pentru care Rusia dorește să aibă Insula Șerpilor. Unul dintre acestea este cu siguranță poziția geografică, deoarece se află la frontieră cu Golful Odessa, ceea ce îi permite să controleze traficul maritim asupra orașului și, prin urmare, asupra portului. În plus, insula se află la mică distanță de coasta românească, care face parte din Alianța Nord- Atlantică, astfel încât pentru Rusia să aibă un avanpost în această locație poate fi valoros.


Nu este doar o problemă tactică, ci și una strategică. Există un aspect juridic care trebuie luat în considerare, deoarece, conform convențiilor internaționale, până la 12 mile de la coastă vorbim de ape teritoriale, astfel încât, dacă acea insulă aparține unei anumite țări, până la acea distanță anume se poate afirma jurisdicția. Astfel, dacă Rusia va pune mâna pe această fâșie de pământ, va avea jurisdicție asupra unei întinderi de mare deloc neglijabile. Acestea sunt motive întemeiate pentru a spune că această insulă are o valoare strategică“, explică Generalul Vincenzo Camporini.

Insula Șerpilor și Marea Neagră, cruciale în conflictul ruso-ucrainean

 

Cât de important este pentru Rusia să controleze rutele din nord-vestul Mării Negre?


„Cine controlează rutele, controlează traficul și, prin urmare, are o poziție superioară față de ceilalți. Aceasta este o problemă care se întâmplă adesea în cazul întinderilor de mare care sunt disputate. Este suficient să ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în Libia în Golful Sirte, pe care Gaddafi l-a revendicat ca fiind în apele sale teritoriale: au existat bătălii aeriene pe acea bucată de mare și nu este ciudat că i se acordă o asemenea importanță și aici, unde sunt implicate, de asemenea, probleme emoționale și de prestigiu.

Ce reprezintă acest lucru pentru Uniunea Europeană, având în vedere apropierea sa de România și mai ales pentru comerț, țincând cont de poziția sa la Marea Neagră? 


În acest sens, UE nu are un rol specific, există problema pescuitului, care este protejat, dar nu are nicio relevanță în această chestiune, nu în acest moment.

2. -imagine fara descriere- (general-vicenzo-camporini.PNG)

Cum ar schimba cucerirea Insulei Șarpelui echilibrul războiului?


Este clar că oricine controlează acea porțiune de mare controlează atât traficul civil, cât și cel militar, iar o stație de rachete ucraineană ar refuza flotei rusești acea porțiune de mare. De asemenea, are o importanță militară deosebită.

Țintele Rusiei rămân deocamdată în sudul țării și pentru că una dintre necesitățile rușilor în acest caz este de a tăia aprovizionarea materială a Ucrainei din partea Occidentului: tăierea liniilor de comunicare între linia frontului și țări precum România și Polonia este crucială pentru a minimiza ajutorul occidental acordat armatei ucrainene.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel