Indonezia acuză Olanda că a "uitat intenționat" să-i returneze mai multe colecții de artă unice în lume

Narcis Popa |
Data publicării:

 Indonezia, fostă colonie a Ţărilor de Jos, a solicitat acesteia din urmă restituirea a opt opere de artă şi a unor colecţii de istorie naturală din mai multe muzee olandeze, printre acestea numărându-se celebrul "Om de Java" , a anunţat marţi guvernul de la Haga, informează AFP.

"Omul de Java", recunoscut drept primul Homo erectus excavat vreodată, este numele dat unor fosile hominide descoperite în 1891 şi 1892 de paleoantropologul Eugene Dubois pe insula Java, care făcea parte din Indiile Orientale Olandeze.

Dubois căuta "veriga lipsă" dintre maimuţă şi om, potrivit Muzeului de istorie naturală Naturalis din Leiden, în vestul Ţărilor de Jos, unde sunt expuse fosilele.

Pe lângă "colecţia Dubois", cuprinzând 40.000 de piese, arhipelagul revendică şi "comoara din Lombok", a declarat pentru AFP Ministerul Culturii din Ţările de Jos, confirmând informaţii apărute în cotidianul De Trouw. Aceasta constă dintr-o "cantitate mare de pietre preţioase şi bijuterii din aur şi argint", gestionate de Muzeul Naţional de Etnologie, potrivit De Trouw.

Olanda spune că "va cerceta", înainte să le returneze. Nu știe cât va dura cercetarea



În urma solicitării indoneziene, care datează din această vară, va trebui efectuată o "cercetare asupra provenienţei", a declarat Jules van de Ven, purtător de cuvânt al ministerului menţionat. O comisie independentă responsabilă de "restituirea colecţiilor coloniale" ar trebui să înceapă cercetările în luna decembrie, înainte de a înainta un aviz guvernului. "Nu îndrăznesc să spun cât timp va dura", a adăugat el.

Muzeul Naturalis a precizat că a înţeles revendicarea Indoneziei dar, în opinia sa, "colecţia Dubois", care include şi numeroase fosile de vertebrate, nu va putea fi mutată.

În plus, muzeul, citat de De Trouw, şi-a exprimat îndoielile legate de locul în care ar putea fi depozitată şi consultată "în deplină siguranţă" această colecţie.

Instituţia s-a declarat, de asemenea, surprinsă de faptul că cererea a inclus obiecte de istorie naturală. Obiectele de artă au fost realizate manual de populaţia locală, însă craniul din Java nu ar fi fost niciodată găsit dacă Dubois, născut la Eijsden (Ţările de Jos), nu ar fi început căutările, a declarat muzeul.

Indonezia, colonie olandeză timp de 300 de ani



În ultimii ani, Ţările de Jos au început să cerceteze moştenirea istoriei coloniale a ţării, în special în ceea ce priveşte Indonezia, cunoscută anterior sub numele de Indiile Orientale Olandeze.

Arhipelagul, pe care l-au stăpânit timp de 300 de ani, şi-a declarat independenţa în august 1945. Recunoaşterea din partea Ţărilor de Jos a venit în 1949, după patru ani de lupte sângeroase.

Ţările de Jos au prezentat scuze, în februarie, după ce un studiu a denunţat utilizarea sistematică a "violenţei extreme" de către armata sa împotriva luptătorilor indonezieni pentru independenţă, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel