India: Droupadi Murmu, prima femeie președinte de origine tribală

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

India are un nou președinte. La începutul săptămânii, Parlamentul Indiei a învestit-o în funcție pe Droupadi Murmu, primul șef de stat de origine tribală. Murmu este a doua femeie șef de stat din India, după Pratibha Patil, care a ocupat funcția de președinte între 2007 și 2012.

Murmu, candidatul desemnat de Partidul Naționalist Hindus, a fost aleasă cu sprijinului a 64% din voturile deputaților și parlamentarilor statelor care alcătuiesc India.

Murmu, în vârstă de 64 de ani, care provine din comunitatea tribală marginalizată Shanthal, a meditat înainte de a depune jurământul, la monumentul dedicat eroului independenței Indiei, Mahatma Gandhi, din New Delhi. Născută în districtul Mayurbhanj, în statul Odisha, din vestul Indiei, președintele ales și-a început cariera ca profesoară, înainte de a se dedica politicii. Ea a ocupat funcții ministeriale în guvernul național, în 2015 devenind prima femeie guvernator al statului Jharkhand. Viața noului președinte a fost marcată de tragedii personale: moartea soțului, Shyam Charan Murmu, și a doi dintre cei trei copii.

„În mediul în care am crescut, a beneficia de învățământ primar a fost întotdeauna ca un vis pentru mine, dar, în ciuda multor obstacole, hotărârea mea a rămas intactă și am devenit prima femeie din satul meu care a intrat la universitate”, a declarat președintele Droupadi Murmu.

Sursă foto - Twitter - @drupadimurmuNDA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel