Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru. Rugăciunea pe care toți creștinii o spun pe 16 ianuarie

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru. Rugăciunea pe care toți creștinii o spun pe 16 ianuarie / Foto: Unsplash
Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru. Rugăciunea pe care toți creștinii o spun pe 16 ianuarie / Foto: Unsplash

Conform Calendarului Creștin Ortodox, în data de 16 ianuarie, este sărbătorită Închinarea cinstitului lanţ cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru din porunca tetrarhului Irod. 

Religia spune că un înger s-a pogorât din ceruri pe pământ special pentru a-l elibera din lanțuri pe Sfântul Apostol Petru. În urma salvării, lanţul  ar fi primit de la sfinţitul său trup puteri tămăduitoare, pentru cei ce se apropiau de el cu credinţă.

Ulterior, creștinii au luat și au ascuns acest lanț la Ierusalim, până în anul 439. Atunci, împărăteasa Evdochia a primit cadou lanțul de la patriarhul Ierusalimului, pentru că a zidit multe biserici în Sfânta Cetate.

Astfel lanțul a fost împărțit:o parte a ajuns în vechea biserică Sfânta Sofia din Constantinopol, iar una în Biserica „Sfântul Petru din Roma care a fost zidită de fiica împărătesei Evdochia și soțul ei. În acest lăcaș de cult se mai află încă un lanț cu care tot Sfântul Apostol Petru a fost legat în timp ce era prigonit de supușii împăratului Nero, potrivit Doxologia.ro.

 

Rugăciune pentru Sfântul Apostol Petru pe care toți credincioșii o rostesc pe 16 ianuarie

 

„Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără­tesei Maici şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Pe piatra Dumnezeieştii tale mărturisiri, sprijinindu-ne, întâietorule pe scaun, lauda Apostolilor lui Hristos, cu credinţă cinstim lanţurile tale, cu care preacuratele tale mâini au fost legate.

Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pusu-te-a pe tine Domnul, Apostole, adevărată mărturie a Întrupării Sale, propovăduind venirea, Crucea, Moartea şi Învierea Lui.

Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De trei ori tăgăduind pe Domnul, ca pe un simplu Om, înaintea ucigătorilor de Dumnezeu, întru nimic nu ai greşit de la teologia ta cea de mai înainte, Sfinte Apostole Petru. Că L-ai propovăduit pe El, Fiul lui Dumnezeu şi Dumnezeu.

Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Rupe legăturile păcatului nostru, Apostole, ale celor ce cinstim cu credinţă sfinţitul tău lanţ şi îndurându-te, deschide nouă şi intrările Împărăţiei celei de sus, ca un preamilostiv.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Locaş cu totul Curat al curăţiei, nu pot eu, spurcatul şi necuratul, a-ţi cânta ţie, Ceea ce nu ştii de nuntă. Pentru aceasta mă curăţeşte, cu curăţia Duhului, ca să te măresc pe tine.

Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel