Încă 36 de cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie. OMS: Virusul a suferit mutații

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Încă 36 de cazuri de variola maimuței au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autoritățile sanitare, citate de Sky News. 

Alte 36 de cazuri de variolă a maimuței au fost depistate în Marea Britanie, astfel că numărul total a ajuns la 56. Aceste noi infectări vin în contextul în care oficialii din domeniul sănătății de pe continent au avertizat că acest virus rar ar putea deveni endemic în Europa.

Cel puțin 85 de cazuri confirmate au fost detectate în opt țări din UE, printre care Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia, între 15 și 23 mai.

Agenția britanică de securitate sanitară a avertizat că persoanele cu risc ridicat dintre contactele apropiate ale cazurilor confirmate ar trebui să se autoizoleze timp de 21 de zile.

Scoția a confirmat primul său caz de variolă a maimuței.

Autoritățile britanice au avertizat că, în cazul în care are loc transmiterea de la om la animal, iar virusul se răspândește într-o populație animală, există riscul ca boala să devină endemică în Europa.

Acestea au îndemnat la o colaborare strânsă între autoritățile de sănătate publică umană și veterinară pentru a gestiona animalele de companie expuse și pentru a preveni transmiterea bolii la animalele sălbatice.

ECDC a mai spus că variola maimuței poate provoca boli grave în anumite grupuri de populație, cum ar fi copiii mici, femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate.

Variola maimuței a suferit mutații

 

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu are dovezi că variola maimuței a suferit mutații, adăugând că boala infecțioasă, care este endemică în Africa de Vest și Centrală, a avut tendința de a nu se schimba.

Rosamund Lewis, șefa secretariatului pentru variolă, care face parte din Programul de Urgențe al OMS, a declarat că mutațiile sunt de obicei mai mici în cazul acestui virus, deși secvențierea genomului cazurilor va ajuta experții să înțeleagă focarul.

Simptomele inițiale includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, umflarea ganglionilor limfatici, frisoane și epuizare. Se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv la organele genitale. Erupția se schimbă și trece prin diferite stadii, putând arăta ca varicela sau sifilisul, înainte de a forma în cele din urmă o crustă, care ulterior cade.

ECDC a precizat că persoanele infectate ar trebui să rămână izolate până la căderea crustei și ar trebui să evite în special contactul apropiat cu persoanele imunodeprimate și cu animalele de companie. Se recomandă, de asemenea, abținerea de la activitatea sexuală și de la contactul fizic apropiat până la vindecarea erupției cutanate. Cele mai multe cazuri pot rămâne la domiciliu cu îngrijire de susținere, a adăugat acesta.

Contactele apropiate ale cazurilor de variolă de maimuță ar trebui să se autosupravegheze pentru apariția simptomelor timp de 21 de zile de la ultima expunere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel