În atenția tuturor ROMÂNILOR. Se schimbă BULETINELE. Amprentă, poză și CIP obligatoriu

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Se schimbă cărțile de identitate, în acord cu normele Uniunii Europene. Noile acte vor fi mai mici față de cele actuale și vor conţine un CIP, cu două amprente şi o poză a titularului, informează stirileprotv.ro.

Oficialii europeni cred că aceste elemente de siguranță vor îngreuna furtul de identitate şi acțiunile teroriste.

Doar opt ţări din Uniunea Europeană, printre care şi România, mai eliberează cărţi de identitate simple. Alte 17 state precum Belgia, Cipru sau Germania au cărţi electronice.

În cel mult doi ani, cele simple nu vor mai fi acceptate la graniţele Uniunii. Iată cum ar putea arăta în viitor noile cărţi de identitate romaneşti, după regulile propuse de responsabilii cu securitatea Europei.

Citește și Se MODIFICĂ pașapoartele. Schimbarea pe care trebuie să o știe toți românii

Vor fi la fel de mari cât un card bancar şi vor putea fi citite prin sisteme optice. De asemenea, trebuie să respecte standardele minime de securitate stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile internaţionale. Şi vor conţine obligatoriu un CIP pe care vor fi stocate amprentele şi fotografia posesorului. În funcţie de naţionalitate, fiecare ţară va inscripţiona un cod în interiorul steagului UE.

Noile cărţi de identitate vor fi valabile, în cazul minorilor, cinci ani, iar în cazul adulţilor 10 ani. Rămâne în vigoare ca persoanele peste 70 de ani pot primi buletin valabil pe o perioadă mai mare. După ce normele de securitate vor intra în vigoare la nivel european, toţi trebuie să le preschimbăm, dacă vrem să ieşim cu ele din ţară, iar varianta fără CIP nu va fi acceptată.

Citește și OFICIAL. Se schimbă CARDURILE românilor

Ministerul de Interne a propus deja un proiect asemănător, care se afla în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Acesta prevede şi ca noile cărţi de identitate vor putea fi folosite la autentificarea informatică în unele instituţii publice precum ANAF sau bănci. Iar părinţii vor putea cere buletin şi pentru copiii sub 14 ani, ca să circule mai uşor în Uniunea Europeană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel