În 2021, România a exportat gaze de 250 mil. euro. Valoarea este de 15 ori mai mare faţă de 2020

Alexandra Curtache |
Data publicării:
UE se pregătește pentru întreruperea completă a gazului rusesc. Anunț făcut de Ursula von der Leyen / Foto: Unsplash
UE se pregătește pentru întreruperea completă a gazului rusesc. Anunț făcut de Ursula von der Leyen / Foto: Unsplash

România a exportat anul trecut gaze naturale în valoare de 250 de milioane de euro, arată datele de la INS, o sumă de peste 15 ori mai mare faţă de cea din 2020.

Datele din ra­poartele lunare ale Autorităţii Na­ţionale de Regle­mentare în dome­niul Energiei (ANRE) arată că România a trimis la export 0,8 mi­liarde de metri cubi de gaz natural, o cantitate de peste 5 ori mai mare faţă de 2020, din aprilie până în august volumele exportate crescând expo­nenţial faţă de perioadele lunare similare din 2020.

Raportată la con­sumul total de gaze al României din 2021, cantitatea exportată reprezintă circa 6% din cererea internă.

„Este imposibil ca la această valoare de export să nu fie inclusă producţie internă“, spun specialiştii din sector. “În lunile de vară s-a văzut clar creşterea exporturilor, cel mai probabil cantităţile fiind înmagazinate în Ungaria şi apoi importate local, dar la preţurile de iarnă“, mai cred oamenii din sector.

Unele cantităţi s-ar fi întors în piaţă, dar la preţuri mai mari. Programul a fost prelungit până la finele anului 2023.

 

Două companii vor livra petrol venezuelean în Europa

 

Compania petrolieră italiană Eni SpA şi spaniola Repsol SA au primit permisiunea să livreze petrol venezuelen în Europa. Livrările vor începe cel mai probabil de luna viitoare pentru a compensa ţiţeiul rusesc.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat celor două companii demararea livrărilor.

Relaţiile reci dintre Caracas şi Washington încep să se dezgheţe în contextul crizei energiei create de Rusia în Europa. Administraţia preşedintelui american Joe Biden speră ca ţiţeiul venezuelean să poată ajuta Europa să reducă dependenţa de Rusia. Uşurarea sancţiunilor vine ca o gură de aer pentru economia Venezuelei, după doi ani în care ţara sud-americană s-a confruntat cu mari lipsuri.

Prin această abordare, Washingtonul speră să îl convingă pe Maduro să reia discuţiile politice cu opoziţia Venezuelei.

Volumul de petrol pe care îl vor primi Eni şi Repsol nu este mare, iar impactul global asupra preţurilor va fi modest, susţin analiştii de politică externă. Reluarea exporturilor de petrol va da un impuls economiei Venezuelei, relatează Reuters.

 

UE şi Egiptul se  apropie de un acord în sectorul gazelor

 

Uniunea Europeană şi Egiptul ar urma să semneze un acord către finalul acestei luni cu privire la aprovizionarea blocului cu gaze în condiţiile în care acesta face eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, relatează Bloomberg.

Cele două părţi şi Israelul vor semna un memorandum de înţelegere cu ocazia vizitei preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Cairo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel