EXCLUSIV  Impresiile unui român care a ajuns în Olanda, imediat după Revoluție: "Eram căzut din copac. Am stat în supermarket 4 ore, până m-au dat afară" - VIDEO

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
O stradă din Amsterdam (Sursa: Freepik)
O stradă din Amsterdam (Sursa: Freepik)

Imediat după Revoluție, Cezar Dumitru a călătorit cu viză de student în Olanda. El iși amintește diferențele uriașe între cele două țări. 

Cezar Dumitru, românul care a călătorit în aproape 150 de țări, a povestit, în emisiunea Departe de România, care a fost prima impresie a sa când a ieșit din țară, imediat după Revoluție. El spune că, odată ajuns în Olanda, s-a simțit "căzut din copac". 

"Mie mi-a plăcut să călătoresc de mic. Dorința și pasiunea de a călători mi-a insuflat-o mama. Eu aveam 17 ani la Revoluție, deci am ieșit pentru prima oară din țară la 19 ani. Până atunci am călătorit destul de mult în țară și cred că era ceva și în mine, pentru că știu că, pe la 5 ani, 6 ani, mă ducea mama la Sinaia. Mama a fost profesoară, așa că avea vacanță foarte lungă. Nu avea o săptămână, două, ca toată lumea. Avea două luni, așa că ne duceam câte o lună la Sinaia și ne făceam program. Azi mergem la cota 1400, mâine ne ducem la cota 2000, poimâine ne ducem la Câmpina. Nu știam ce-i Câmpina, dar știam că erau autobuze spre Câmpina. Poimâine la Bușteni, ș.a.m.d. Deci, cumva, de acolo a început pasiunea mea pentru călătorie.

După aceea a venit Revoluția, s-au deschis granițele, pentru că până atunci eram într-o pușcărie, practic, în România. Numai că, atunci, nu prea puteai să călătorești, pentru că România era, de fapt, una dintre cele mai sărace țări din lume. Trebuia să-ți vinzi un ficat și un rinichi ca să te duci în vacanță în Grecia. Știu că, la un moment dat, era o ofertă de vacanță la un hotel de trei stele sau ceva de genul acesta, care costa cât o garsonieră în București, poate nu fix în centru, dar într-un cartier rezonabil. Și ceea ce mi-a deschis într-adevăr ochii a fost faptul că am primit o bursă. Am fost prima generație de studenți români care a primit o bursă de un an de mobilitate, cum este acum Erasmus-ul. Am primit o bursă de un an în Olanda, așa că m-am dus acolo și am locuit în Olanda", povestește Cezar Dumitru. 

Salarii de 300 de ori mai mari în Europa Occidentală, în comparație cu România 

 

"Prima țară străină în care am călcat vreodată a fost Olanda. Știu, pentru majoritatea românilor, primele destinații au fost țările din jur, Bulgaria, Ungaria, Serbia. Dar nu și pentru mine. La mine a fost Olanda, și chiar am zburat în Olanda. De fapt, a fost și primul zbor pentru mine: București-Constanța-Amsterdam.

Atunci mi-am dat seama că poți să călătorești chiar și în Europa Occidentală, care avea salarii de 300 de ori mai mari decât salariul mediu din România, poți să călătorești și mai ieftin, și nu trebuie neapărat să-ți vinzi un rinichi. Așa că, atât timp cât am fost student în Olanda, am încercat să văd cât mai mult din Benelux. Eu aveam doar rezidență în Benelux, deci puteam să mă duc unde vreau eu în Olanda, Belgia și Luxemburg.

Dar, de exemplu, dacă vroiam să mă duc în Germania, care era la 40 km de Maastricht, unde am fost eu student, aveam nevoie de viză. Mă rog, nu te controla nimeni. Eu puteam să mă duc, dar vedeam aceste obstacole și îmi era frică, mă gândeam că mă prind și îmi dau interdicție", mai spune blogerul.

"M-am simțit ca unul căzut din copac"

 

Omul din spatele Imperator Travel spune că a avut un adevărat șoc atunci când a văzut decalajul economic dintre România și Olanda. 

"Vorbim despre începutul anilor ’90, România abia își deschisese granițele. Cum ți s-a părut în Olanda", a întrebat Gabriel Nuță-Stoica, moderatorul emisiunii.

"M-am simțit ca unul căzut din copac. Îmi amintesc că am fost șocat când am descoperit că există cărucioare în aeroport și că nu trebuie să cari singur bagajele. Am descoperit că există o gară sub aeroport, ceea ce mi se părea absolut SF. Cum să fie o gară sub un aeroport? Evident, era o gară sub aeroport, și există și în ziua de azi la aeroportul Amsterdam Schiphol. Eram mirat că există lifturi în gară, că se vând snack-uri în tren.

De asemenea, am descoperit că nu există țâșnitoare de apă în această Olandă SF, care era la trei secole distanță de România.

Îmi amintesc că în fiecare zi aveam zeci de descoperiri. Prima oară când am intrat într-un supermarket am stat 4 ore, m-au dat afară pentru că  închideau. Nu era un hypermarket, cum sunt acum, ci era un supermarket, ceva mai mare. Dar am stat acolo 4 ore și mă uitam la absolut fiecare produs în parte și eram șocat. Nu neapărat de produse, ci de varietatea produselor. Da, aveam și acasă salam, dar de două feluri. Acolo erau 20-25 de tipuri, la prețuri diferite", își amintește Cezar Dumitru. 

Urmărește emisiunea integrală:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel