IMAGINI VIDEO. Culturi agricole distruse de tancuri, din greşeală, în Ialomiţa

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Noul ministru german al apărării spune că va întări armata și va ajuta Ucraina
Noul ministru german al apărării spune că va întări armata și va ajuta Ucraina

Militari din armata americană au intrat, din greşeală, cu tancurile, pe un teren agricol din localitatea ialomiţenă Feteşti, în timpul unor activităţi de instruire din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19, în zona Insulei Ialomiţei. Mai multe culturi au fost distruse, după cum a recunoscut şi Minsiterul Apărării, printr-un comunicat de presă. Vedeţi video cu tancurile pe câmpuri, la finalul articolului.

Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă.

Sursa citată a precizat că "o comisie formată din reprezentanţi ai MApN şi armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul".

"În jurul orei 18,30, s-a desfăşurat la primăria localităţii Stelnica o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare", mai precizează comunicatul MApN, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Rifai l-a CERTAT pe ministrul Leș, în DIRECT: "Nu mă cheamă așa. Spuneți-mi pe numele de FAMILIE!"

Proprietarul terenului a vobit apoi, la Realitatea TV, despre momentele prin care a trecut el şi muncitorii săi, aflaţi atunci pe câmp:

"În jurul orei 13.30, în timp ce eram la recoltat la cultura de orz, în apropierea noastră, într-o zonă recoltată cu porumb şi florea soarelui, am auzit bubuituri şi semnalizări de fum, crezând că a luat foc. Ne-am deplasat repede şi acolo am dat peste maşinile armatei, care făceau un exerciţiu în interiorul culturii noastre. Nu ştiam că e un exerciţiu NATO. Oamenii au intrat în panică. Noi nu am fost anunţaţi de nicio autoritate. Noi am intrat în zonă, între tancuri, dar nu ne-au băgat în seamă, ne-au sfidat. Ei şi-au continuat exerciţiul. Intrau din floare soarelui în porumb, apoi în grâu. Am făcut semne cu mâna, am fost în apropierea tancurilor, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă. Noi am făcut un apel la 112. Am intrat în panică. Unii oameni au plecat de pe câmp de frică"a declarat inginerul Liviu Mereuţă, proprietarul terenului, pentru Realitatea TV.

Bărbatul a spus că poliţia a fost destul de liniştită la vedea tancurilor pe câmp, fiind înştiinţaţi că se desfăşura un exerciţiu militar şi că a primit un telefon de la cineva care îi dădea asigurări că va fi despăgubit. Tancurile ar fi părăsit terenul abia în jurul orei 17:30, potrivit acestuia.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a intervenit la acelaşi post de televiziune şi a confirmat că proprietarul va fi despăgubit, spunând că a fost o eroare.

"Ne asumăm responabilitatea unui astfel de exerciţiu. (...) A fost o comisie la primărie și a prezentat acolo toate documentele necesare pentru evaluarea pagubelor. Ne asumăm, este o greșeală a militarilor noștri. Astfel de situaţii pot să apară, din păcate, când sunt exerciţii de asemenea amploare. Nu eu am dat coodornatele greșit, este un exercițiu care este în desfăşurare, un exerciţiu la care nu eu am făcut scenariul. O să stabilim cine a comis eroarea. Au fost grupe mixte de militari SUA și români. Acest scenariu de exercițiu s-a făcut în comun, iar acea zonă a fost aleasă de Armata României", a declarat ministrul Apărării, la Realitatea TV.

Vezi video cu tancurile pe câmp:

 

 

Sursa: Stiri mondene / Facebook

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel