„Sunt un premier cu mandatul pe masă și cu asumarea întregii răspunderi că tot ce am spus că se va pune în practică, se va întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi prim-ministru”, a declarat Ilie Bolojan, făcând apel la parlamentari, coaliție și opoziție, să susțină măsurile propuse.
Cea mai așteptată și controversată dintre aceste măsuri este reforma pensiilor speciale, despre care premierul a spus că va fi adoptată până la sfârșitul lunii iulie, cu accent pe „eliminarea excepțiilor”, „calculul corect al pensiilor” și „intrarea la pensie doar la vârsta generală”, ca orice alt cetățean.
„În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar amărâții, iar sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii. Le spun tuturor românilor un lucru clar: nu vom rata nimic din ce am promis”, a transmis premierul.
ASF, ANCOM, ANRE: Urmează restructurări și reduceri de privilegii
Bolojan a mai anunțat că al doilea pachet de reforme, aflat în pregătire la guvern și care va ajunge în Parlament până la finalul lunii, va include măsuri de restructurare profundă a companiilor de stat, în special a celor cu rol de reglementare și supraveghere. Printre instituțiile vizate: ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), ANCOM (Autoritatea pentru Comunicații) și ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie).
„Vom reduce numărul de membri și indemnizațiile. Vom redimensiona și aparatele de funcționare din administrația locală”, a spus Bolojan, insistând pe principiile de echitate și eficiență.
Premierul a făcut apel la coaliția de guvernare să susțină reformele fără echivoc, iar opoziției i-a cerut „să participe la reforme, nu la blocarea lor”.
„Situația actuală nu este despre competiție electorală și imagine. Oamenii așteaptă responsabilitate. Dacă țineți la România, spuneți-le românilor adevărul. Acesta este singurul patriotism real, nu cel pus în pliante”, a afirmat liderul guvernului.
Măsuri nepopulare, dar necesare
Ilie Bolojan a recunoscut că reformele vor avea un impact dur asupra unei părți din populație, dar a subliniat că măsurile sunt necesare și nu mai pot fi amânate:
„Suntem conștienți că aceste măsuri se vor simți în viața unui număr foarte mare de concetățeni. Lucrăm cu toată energia pentru a atenua efectele perioadei dificile prin care România va trece. România nu mai poate funcționa cu improvizații și populisme. Astăzi, ca să fim onești, facem ceea ce trebuia făcut de ieri.”
În ultimii ani, discuțiile despre eliminarea pensiilor speciale au stârnit indignare publică, dar au eșuat de fiecare dată în fața intereselor de partid și a presiunilor instituționale. Declarațiile premierului Bolojan par a marca o ruptură de această tradiție a tergiversării.
Asumarea unei astfel de reforme, dublată de promisiunea de a demisiona în caz de eșec, transformă reforma pensiilor speciale într-un test de credibilitate pentru întreaga guvernare.
Rămâne de văzut dacă Parlamentul, și în special partidele din coaliția majoritară, vor susține pachetul legislativ anunțat pentru finalul lunii iulie. În caz contrar, România s-ar putea confrunta cu o criză politică majoră, dar și cu eșecul celei mai ambițioase tentative de reformă fiscală din ultimele decenii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News