Harta mortalității infantile: Tulcea, județul în care mor cei mai mulți copii sub un an

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Harta mortalității infantile în România arată un clivaj major între județe, una dintre cauzele importante fiind gradul de dotare a maternităților. Astfel, în județul Tulcea, aflat pe primul loc în acest top, rata mortalității infantile este de peste cinci ori mai mare decât în municipiul București.

Medicii neonatologi cer suplimentarea de echipamente medicale, cu predilecție incubatoare, în maternități și în Secțiile de Terapie Intensivă, reorganizarea de spații speciale pentru cazurile de COVID-19 și alocarea de personal, relevă datele unei consultări făcute de Organizația Salvați Copiii în perioada ianuarie-septembrie.

Pentru maternități, necesarul de incubatoare închise este în creștere în contextul pandemic, acestea fiind singurele mijloace de izolare a nou-născuților.

„Suntem într-un nou moment de presiune asupra sistemului medical și trebuie să ne concentrăm eforturile pentru întărirea spitalelor, pentru ca medicii să aibă la dispoziție aparatură performantă. Este dificil pentru un medic să știe că viața unui nou-născut depinde de un incubator care e ocupat de un alt prematur, care, și el, luptă pentru viață”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele Executiv Salvați Copiii România.

Conform statisticilor realizate în baza datelor furnizate de INS, județele unde mor cei mai mulți copii sub un an sunt Tulcea, Mehedinți, Constanța și Vrancea. La polul opus sunt București, Ilfov, Iași, Dâmbovița și Covasna. Pentru comparație în Tulcea rata mortalității infantile este 15,6 la mia de copii născuți vii, în timp ce la București este de doar 2,8%, scrie Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel