Haos în traficul rutier din provincia turcă Hatay. Autostrada, blocată de voluntarii care vin și sinistraţii care pleacă

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Haos în traficul rutier din provincia turcă Hatay - voluntari vin, iar sinistraţii pleacă. Sursa foto: captura video
Haos în traficul rutier din provincia turcă Hatay - voluntari vin, iar sinistraţii pleacă. Sursa foto: captura video

Traficul rutier este infernal în provincia turcă Hatay, una dintre cele mai grav afectate de cutremurele de luni care au distrus mare parte din sud-estul Turciei şi au provocat pagube însemnate şi în Siria vecină, transmite EFE.

Şoferii stau și şapte ore pentru a parcurge 60 de kilometri pe autostrada ticsită de maşini pe ambele sensuri. Autostrada nu a avut prea mult de suferit în urma cutremurelor, de aceea pe ea circulă sute de camioane, autobuze, furgonete, autoturisme particulare şi vehicule de mare gabarit care transportă utilaje grele sau case prefabricate.

Ambulanţele încearcă să-și facă loc şi toate vehiculele trag pe dreapta sau pe stânga în încercarea de a crea un culoar central, prin  care trec ambulanţele, urmate adesea de maşinile caselor funerare municipale, transmite Agerpres.

Imagini terifiante în cimitirele arhipline din Turcia și Siria. Imamii oficiază slujbe de înmormântare pentru 10 persoane odată


De când au apărut primele veşti despre cutremur, numeroşi cetăţeni originari din Hatay şi locuitori ai altor oraşe s-au urcat în maşini pentru a ajunge în oraşul Antakya, grav afectat de seism, în încercarea de a afla veşti despre rude, au declarat pentru EFE locuitori din zonă.

În fapt, mai mult de jumătate din maşinile care circulă în prezent prin Antakya au plăcuţe de înmatriculare din alte provincii, mai ales din Ankara, aflată la aproape 700 de kilometri distanţă, sau din Istanbul, situat mai bine de 1100 de kilometri pe autostradă.

Sunt voluntari din întreaga ţară care au ajuns aici prin propriile mijloace, pentru a ajuta cum pot la eforturile de salvare şi de înlăturare a molozului.

Pe autostradă circulă deopotrivă camioane, autobuze şi numeroase autoturisme, încărcate până la refuz: sunt locuitorii care părăsesc oraşul distrus şi caută să se adăpostească la rude sau cunoscuţi aflaţi în alte zone din ţară.

Salvatorii români au scos un bărbat de sub o clădire de 6 etaje prăbușită complet

Şi guvernul a început evacuarea acestui oraş cu 300.000 locuitori, unde nu mai există nicio casă locuibilă. Un autobuz plin de familii din zonă dă ture prin centru, printre dărâmături şi excavatoare, căutând o ieşire dintr-un labirint în care este practic imposibil să te poţi orienta, pentru că o mare parte dintre străzi pur şi simplu au dispărut sub dărâmături.

Pentru a înlesni evacuarea, companiile aeriene turce oferă până la sfârşitul lunii bilete gratuite de avion de pe opt aeroporturi din zona afectată de cutremur.

Mulţi dintre cei care pleacă nu se vor mai întoarce niciodată, crede un locuitor al oraşului, identificat drept Onur şi intervievat de EFE. "Şi asta pentru că Antakya nu mai există", explică el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel