Guvernul spaniol prelungește cu trei luni reducerea cu 20 de cenți pe litru de combustibil

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul spaniol prelungește cu trei luni reducerea cu 20 de cenți pe litru de combustibil, măsură menită să tempereze efectele devastatoare economice ale războiului din Ucraina.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat, miercuri, că Executivul va prelungi cu trei luni pachetul de măsuri menit să țină în frâu consecințele sociale și economice ale războiului din Ucraina. Planul include, printre alte măsuri, și reducerea de 20 de cenți pe litru de combustibil. Inițial, măsura trebuia să expire la 30 iunie.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri cu deputații și senatorii PSOE în Congres, relatează publicația spaniolă rtve.es. Contextul în care a fost făcut anunțul este unul marcat de războiul din Ucraina, cu prețurile carburanților scăpate de sub control și Indicele prețurilor de consum (IPC) la niveluri nemaivăzute în trei decenii. Astfel, potrivit sursei citate, inflația în Spania a ajuns la 8,7 % din cauza prețurilor mai mari la benzină și alimente.

Pentru a încerca să contracareze aceste efecte, planul anticriză va  fi prelungit, în principiu, până pe 30 septembrie. Odată cu acesta, va fi prelungită și creșterea cu 15% a venitului minim vital.

"Vom continua să promovăm această transformare și, pentru aceasta, vom conta pe fonduri europene și pe multe dintre propunerile pe care le punem în mișcare pe agenda noastră legislativă”, a punctat Sanchez. 

Citește mai departe: Spania și Italia implementează "Operațiunea termostat"

 

Aparatele de aer condiţionat din clădirile publice nu pot fi setate mai jos de 27 de grade Celsius, iar în iarnă sistemele de încălzire nu pot funcţiona la peste 19 grade. Acestea sunt cele mai importante prevederi ale "operațiunii termostat", prin care guvernele din Italia și Spania încearcă să reducă consumul de energie din instituții.

Astfel, termostatul aparatelor de aer condiționat din clădirile publice din Spania nu va avea voie să depășească 27 de grade Celsius în acest sezon, în timp ce iarna termostatul nu trebuie să depășească 19 grade Celsius. Aceste măsuri vor fi aplicate "ori de câte ori este fezabil din punct de vedere tehnic", se precizează în documentul guvernamental.

Funcționarii publici vor putea "lucra trei zile de acasă și două zile cu prezență fizică", a subliniat ministrul Administrației Publice, Maria Jesus Montero, precizând că măsurile vor fi puse în aplicare "imediat".

Spania și Italia implementează „Operațiunea termostat“

 

Acest plan, aprobat marțea trecută și publicat joi în Monitorul Oficial al Statului (BOE), afectează clădirile Administrației Generale de Stat și entitățile din sectorul public și presupune reducerea cu două grade a celor 21ºC în vigoare în prezent pentru iarnă și cu unul a celor 26ºC în timpul verii, cu scopul de a economisi energie, având în vedere impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor.

Planul prevede, de asemenea, instalarea a cel puțin 50 de megawați (MW) de panouri fotovoltaice pentru autoconsum în acest an. În acest scop, fiecare organism public va identifica principalele locații care se pretează cel mai bine "trebuind să identifice cel puțin una", se va crea un inventar al acoperișurilor și se va face o primă contractare de 50 MW de capacitate pentru instalare în 2022.

Acordul precizează că departamentele ministeriale și organismele publice vor avea la dispoziție o lună pentru a identifica acoperișurile, clădirile și instalațiile care ar putea găzdui aceste sisteme. În ceea ce privește controlul temperaturii, planul prevede instalarea unor sisteme de control, precum și a unor elemente de pornire/oprire automată și de control al iluminatului și al temperaturii.

Guvernul spaniol intenționează să reglementeze orele de funcționare

 

Planul prevede, de asemenea, un sistem de reglementare a orelor de aprindere și de stingere și a nivelurilor de iluminare exterioară a clădirilor, a infrastructurii, a drumurilor și a tunelurilor. În cazul sistemelor de reglare a instalațiilor de iluminat exterior al drumurilor, acestea trebuie să fie capabile să reducă nivelul de iluminare cu cel puțin 50%. De asemenea, se specifică faptul că instalațiile de iluminat de pe fațadele clădirilor, monumentelor sau infrastructurilor în scopuri estetice, comerciale sau ornamentale și panourile luminoase comerciale vor fi oprite la ora 01:00.

De asemenea, iluminatul festiv și de Crăciun va fi oprit la ora 01:00, "cu excepția ajunului sărbătorilor legale și a zilelor specifice stabilite". Planul, prevăzut ca parte a planului pentru a face față impactului războiului din Ucraina și creșterii prețurilor la energie, include, de asemenea, monitorizarea utilizării hârtiei, a materialelor plastice și a consumabilelor folosite zilnic în toate birourile administrative și a impactului acestora asupra consumului de energie, materii prime și apă.

Alături de aceste măsuri, se consolidează telemunca în administrație prin stabilirea a trei zile în această modalitate "ca regulă generală", dar în funcție de nevoile serviciului și sub rezerva "garantării unei atenții directe față în față cu cetățenii". Accesul la prestarea de servicii prin muncă la distanță, potrivit textului publicat în BOE, va fi articulat în fiecare departament ministerial sau entitate prin intermediul unui sistem de gestionare a aplicațiilor. Aceste solicitări, se adaugă, vor trebui să fie făcute publice prin intermediul unei rezoluții aprobate de către șeful subsecretariatului departamentului ministerial sau de către șeful președinției sau conducerii organismului public sau entității publice corespunzătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1