Guvernul României a prelungit drepturile unor persoane pe perioada stării de urgenţă

gov.ro
gov.ro

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o Ordonanţă de urgenţă prin care a stabilit măsuri suplimentare în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, conform unui comunicat al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Noile măsuri vizează trei categorii de persoane: beneficiarii concediului şi indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi până la vârsta de 7 ani, persoanele care au adoptat un copil şi beneficiază de concediul şi indemnizaţia de acomodare prevăzută de Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei şi personalul din centrele sociale rezidenţiale aflat în izolare preventivă la domiciliu.

Pentru persoanele beneficiare ale concediului şi indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi până la vârsta de 7 ani, la data instituirii stării de urgenţă, Guvernul a stabilit că aceste drepturi se vor asigura pe toată durata instituirii stării de urgenţă şi în situaţia în care copilul a împlinit vârsta de 7 ani sau dacă urmează să împlinească această vârstă în această perioadă.

Persoanele care, la data instituirii stării de urgenţă, erau în concediu de acomodare şi primeau indemnizaţia de acomodare prevăzute la art. 50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, vor continua să beneficieze de aceste drepturi pe toată durata instituirii stării de urgenţă, chiar dacă în acest timp s-a finalizat perioada maximă de concediu prevăzută de lege.

Executivul a mai stabilit că personalul angajat al centrelor sociale rezidenţiale care stau 14 zile în izolare preventivă la locul de muncă, iar apoi sunt obligate să stea în izolare preventivă la domiciliu alte 14 zile, beneficiază de menţinerea drepturilor salariale avute în luna anterioară decretării stării de urgenţă, întrucât au efectuat numărul total de ore aferent unei luni în cele 14 zile de izolare la locul de muncă. Menţionăm că este vorba de angajaţii centrelor de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, ai centrelor de îngrijire copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy